Κοντά στη γραμμή τερματισμού κυβέρνηση και δανειστές-Το αποτέλεσμα στο Photo finish

fcal«Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις»  δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των θεσμών που κράτησε τρεις ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα.

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει».

dchfhslΤα ξημερώματα της Κυριακής  ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων,δήλωσε ότι «είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Πάντως,όλα αυτά συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό-οικοδόμημα το οποίο έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα(όριο) και παράλληλα ενώ βρίσκεται στο έδαφος δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια.Αυτό συμβαίνει διότι  ναι μεν μπορεί να έχει υπάρξει σύγκλιση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, σε αρκετά θέματα,ωστόσο υπάρχουν πλείστα όσα ναρκοθετημένα σημεία στο ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια,που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γκρεμίσουν τα πάντα.

Μη ξεχνάμε,όμως, ότι αυτή τη στιγμή το βασικό θέμα είναι ότι  η ελληνική πλευρά καλείται να βρει μέτρα εξοικονόμησης 3% – 3,2% του ΑΕΠ, με το ζήτημα να σχετίζεται κατά βάση  στο 1,2% των υπόλοιπων μέτρων και όχι στο 1% του φορολογικού ή του 1% ασφαλιστικού.

Άλλωστε,σύμφωνα με στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης και ειδικά του  οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία και την οριστικοποίηση τους,κάτι που σημαίνει ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες,αλλά μέχρι τώρα,τουλάχιστον,όχι μοιραίες για την τύχη των συζητήσεων.

Θυμίζουμε, ότι  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θα καταλήξουν σε δύο διαφορετικά κείμενα,η σύνδεση των οποίων ευελπιστούν ότι  θα παραπεμφθεί στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον στα μέσα της εβδομάδας, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα