Κομπάνι: Για 4η Ημέρα χωρίς νερό και ηλεκτρισμό

Οι διακοπές στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση συνεχίστηκαν για 4η ημέρα στο Κομπάνι, καθώς η Τουρκία μέσω φράγματος έχει κόψει την παροχή νερού στον ποταμό Φαϊράτ. Τα αποθέματα νερού στον ποταμό Φαϊράτ είναι τόσο χαμηλά ώστε ο πυθμένας – ο οποίος είναι περίπου 3 χιλιόμετρα σε πλάτος, είναι ορατός. Το καντόνι έχει ανακοινώσει ότι η αιτία των διακοπών είναι ασαφής. Τα σπίτια που διαθέτουν πηγάδια με πόσιμο νερό μοιράζονται τα αποθέματά τους με τους γείτονές τους, αλλά αυτή είναι μια περιορισμένη και αναποτελεσματική εναλλακτική καθώς χιλιάδες παραμένουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ούτε μία σταγόνα νερό.

Η χρήση και ο έλεγχος φυσικών πόρων είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος κατά των Κούρδων εδώ και δεκαετίες. Καθώς η καταστολή και οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Κούρδων συνεχίζονται στην Μπακούρ, η Ροτζάβα σιγά σιγά “στραγγαλίζεται” από το συνεχιζόμενο εμπάργκο και τις διακοπές υδροδότησης. Ακόμη χειρότερα όταν η Τουρκία ανοίγει την κάνουλα του φράγματος, εκατοντάδες χωριών θα πλημμυρίσουν προκαλώντας μαζικές ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή – κάτι που έγινε και την περυσινή χρονιά, προκαλώντας ζημιές στην τοπική οικονομία. Αυτή είναι η τακτική την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα εναντίον της Ροτζάβα, τακτική που είχε ακολουθήσει και το καθεστώς Άσσαντ.

Η τρομοκρατία παίρνει πολλές μορφές, είτε είναι ο βομβαρδισμός και η καταστροφή χωριών, οι πυρκαγιές σε χιλιάδες στρέμματα δασικής ή καλλιεργήσιμης γης είτε η διακοπή παροχής νερού σε ολόκληρες περιοχές, καθώς και τα εμπάργκο. Η χρήση των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος και της γης είναι ένας παλιός τρόπος τρομοκράτησης και αποικιοκρατίας, εναντίον ιθαγενών πληθυσμών και μειονοτήτων, παγκοσμίως.

Το “μότο” της κουρδικής αντίστασης στην Ροτζάβα είναι: “Η αντίσταση είναι ζωή” και είναι απορίας άξιο πως παρά τις αντιξοότητες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη αυτή συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα