Κομισιόν σε Παπαδημούλη: «Πρόσθετη βοήθεια 22,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για άμεση πρόσβαση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση»

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την κρίση που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά προσφύγων και μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνει πως “η πορεία υλοποίησης των δράσεων προτεραιότητας που προβλέπονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, προβλέπει συνολική προσέγγιση για την προστασία των παιδιών-μεταναστών” ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν μέσα στο 2016 έχει διαθέσει επιπλέον 22.2 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης για την ίδρυση τριών ειδικών εγκαταστάσεων στέγασης για ασυνόδευτους ανηλίκους”.

Παράλληλα η Κομισιόν υπενθυμίζει πως δρομολόγησε τον Σεπτέμβρη του 2016 κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας έκτακτης ανάγκης με προϋπολογισμό 348 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας έτσι “τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων και βοηθώντας τους επίσης να διεκδικήσουν το δικαίωμα των παιδιών τους στην εκπαίδευση”.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος την πρόσφατη έκθεση της UNICEF η οποία κάνει λόγο για 50 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ξεριζωθεί καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις ενέργειες που η ΕΕ έχει προβεί για την προστασία των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής καθώς και επιμέρους στοιχεία που αφορούν κονδύλια σχετικά με την πρόσβαση σε εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006849/2016

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Η αυξανόμενη κρίση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών

H νέα έκθεση-σοκ της UNICEF με τίτλο: “Ξεριζωμένα: Η αυξανόμενη κρίση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών” αποκαλύπτει ότι σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί και εκατομμύρια περισσότερα μεταναστεύουν με την ελπίδα καλύτερης και ασφαλέστερης ζωής. Τα παιδιά αυτά, πέρα από τα τραύματά τους από τις συγκρούσεις και τη βία στις χώρες απ’ όπου διαφεύγουν, αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους, όπως πνιγμό διασχίζοντας τη θάλασσα, υποσιτισμό και αφυδάτωση, εμπορία, απαγωγή, βιασμό, ακόμη και φόνο. Επίσης, η έκθεση δείχνει ότι τα παιδιά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και δεδομένου ότι όλο και περισσότερα παιδιά διασχίζουν τα σύνορα μόνα τους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την προστασία των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής;

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό των πρόσφατων προσφύγων, και πολύ πιθανόν τον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών προσφύγων στον κόσμο. Πρόσφατα (8 Σεπτεμβρίου 2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 348 εκατομμυρίων ευρώ για πρόσφυγες στην Τουρκία. Ερωτάται η Επιτροπή:

– Τι ποσοστό από αυτό το κονδύλι διατίθεται για στοχευμένες δράσεις με αποδέκτη τα παιδιά, όπως πρόσβαση σε εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης;

EL E-006849/2016 Απάντηση του κ. Στυλιανίδη εξ ονόματος της Επιτροπής (5.12.2016)

  1. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστάσεων εκτοπισμού. Η ανακοίνωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των δράσεων προτεραιότητας που προβλέπονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, προβλέπει συνολική προσέγγιση για την προστασία των παιδιών-μεταναστών. Όλες οι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τα ευάλωτα σημεία των αγοριών και των κοριτσιών κατά τον εκτοπισμό τους.

Στήριξη παρέχεται στη χώρα καταγωγής, καθώς και μέσω των διαφόρων μεταναστευτικών οδών. Το 2016, η ΕΕ, στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης, διέθεσε επιπλέον ποσό 22,2 εκατ. EUR για την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης για την ίδρυση τριών ειδικών εγκαταστάσεων στέγασης για ασυνόδευτους ανηλίκους.

  1. Εξάλλου, κατά το τρέχον έτος η ΕΕ τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια για την εκπαίδευση, διαθέτοντας 69 εκατ. EUR για τη στήριξη 2.300.000 και πλέον παιδιών θυμάτων συγκρούσεων σε 44 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
  1. Η Επιτροπή δρομολόγησε, τον Σεπτέμβριο του 2016, το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας έκτακτης ανάγκης. (ESSN). Με προϋπολογισμό 348 εκατ. EUR που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, το ESSN θα προβαίνει κάθε μήνα σε μεταφορά μετρητών, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων και βοηθώντας τους επίσης να διεκδικήσουν το δικαίωμα των παιδιών τους στην εκπαίδευση.
  1. Σε εξέλιξη βρίσκεται επί του παρόντος η αναθεώρηση από την ΕΕ των κατευθυντήριων γραμμών της σχετικά με την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα επικεντρώνονται στη σημασία της ενίσχυσης και απλούστευσης του συστήματος κατά τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα