Κομισιόν σε Παπαδημούλη: «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα κράτη μέλη,επιβραδύνει την μετεγκατάσταση προσφύγων»

749Απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος παραδέχεται ότι ο ρυθμός μετεγκατάστασης «υπολείπεται κατά πολύ του προταθέντος στόχου των 6000 ανά μήνα». Παράλληλα ο σημειώνει πως δεν υπάρχει προθυμία και πολιτική βούληση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «είναι σε εξέλιξη μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία» καθώς και ότι «ο ρυθμός μετεγκατάστασης μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα», χωρίς όμως να προσδιορίζει τα μέτρα ή να αναλαμβάνει συγκεκριμένες ποσοτικές και χρονικές δεσμεύσεις για αυτά.

Επίσης, η Κομισιόν μέσω του Aρμόδιου Eπιτρόπου, Δημ. Αβραμόπουλου «καλεί συνεχώς τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μετριαστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα» και«για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν στις 25 Απριλίου 2016, και που δείχνουν πως σε συνολο 66.400 προσφύγων που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος, μόνο 864 έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια μετεγκατάστασης, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν ζητώνταςλεπτομέρειες για τις αιτίες των μεγάλων καθυστερήσεων καθώς και για πιθανά μέτρα που εκείνη σκοπεύει να λάβει «για τις χώρες που αρνούνται πεισματικά να επιμερισθούν τις Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:
Eρώτηση με θέμα: Kαθυστερήσεις στην μετεγκατάσταση προσφύγων

Ενδεικτικός των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Αποφάσεων  για το προσφυγικό, είναι ο χαμηλός δείκτης της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που εξέδωσε η Επιτροπή στις 25 Απριλίου δείχνουν πως μόνο 864 πρόσφυγες έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια μετεγκατάστασης, σε σύνολο 66.400 που βάση σχεδίου έχουν προβλεφθεί, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ιδιαίτερα, πέρα από τα χαμηλά ποσοστά μετεγκατάστασης (Λιθουανία: 21 σε σύνολο 481, Πορτογαλία: 89 σε σύνολο 1642, Βουλγαρία: 4 σε σύνολο 1302, Γαλλία: 362 σε σύνολο 1300), παρατηρούνται και κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία, η Κροατία και η Δανία, τα οποία αρνούνται προκλητικά να δεχτούν έστω και έναν πρόσφυγα μέχρι στιγμής. Τα ίδια κράτη-μέλη δεν έχουν καν δηλώσει διαθεσιμότητα για τεχνική βοήθεια και κοινές επιχειρήσεις μέσω της Frontex.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις και πως σκοπεύει να επιταχύνει την πρόοδο υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για το προσφυγικό;
  2. Μπορεί η Επιτροπή να εξασφαλίσει την υλοποίηση της Συμφωνίας και αν ναι τι μέτρα θα λάβει για τις χώρες που αρνούνται πεισματικά να επιμερισθούν τις Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν;


Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής

Στις 16 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση[1], στην οποία διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Έκτοτε, η Επιτροπή εξέδωσε τρεις μηνιαίες εκθέσεις για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση[2], οι οποίες δείχνουν ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο ρυθμός μετεγκατάστασης υπολείπεται κατά πολύ του προταθέντος στόχου μετεγκατάστασης 6 000 ατόμων ανά μήνα.

Στις εκθέσεις της, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία και ότι αυτός ο ρυθμός μετεγκατάστασης μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δείξουν προθυμία να συμβάλουν στην επιτυχία της διαδικασίας μετεγκατάστασης και να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης παραμένει ο βασικός παράγοντας που επιβραδύνει την εφαρμογή του καθεστώτος μετεγκατάστασης.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή καλεί συνεχώς τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μετριαστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017[3]. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποβάλλει εκθέσεις σε μηνιαία βάση και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα