Κομισιόν: Παραποίησαν την απάντηση Γιούνκερ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Γουάινσταιν, έδωσε διευκρινίσεις, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Γιουνκέρ, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη παρερμηνεία.

Για «διαστρέβλωση και παρεξήγηση» της απάντησης σχετικά με το τι είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάνει λόγο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφερόμενος στις χθεσινές αναφορές σε επιστολή του Γιούνκερ, ο οποίος απαντούσε στο αίτημα δύο ευρωβουλευτών, που ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα real.gr, αναφέρει ότι:

Πρώτον: Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει ήδη δηλώσει την υποστήριξή του για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, παραπέμποντας σε κοινή δήλωση με τον Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015.

Δεύτερον: Η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου

Τρίτον: Η Κομισιόιν διασφάλισε ότι ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα μελετούσε αυτά τα θέματα, ακριβώς για να εξασφαλιστεί η τήρηση του κεκτημένου και των βέλτιστων πρακτικών.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν στα αγγλικά:

“This is a misrepresentation of the reply and a misunderstanding about what the acquis is about. And it should be recalled:

i) that President Juncker already stated his support for collective bargaining on the past (cf. Joint declaration with PM Tsipras of June 2015, and the rest of the reply) and ii) it is us who carried out a social impact assessment of the MoU; iii) it is us who made sure a group of independent experts could work on these issues, precisely to ensure respect of the acquis and best practices. A total misread, obviously engineered somewhere”.

Νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία) με αίτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, καθώς, όπως υποστήριξαν το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Όπως είχε δημοσιοποιηθεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είχε υποστηρίξει τη θέσει ότι τα μέτρα, που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα