Κομισιόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών της ΕΕ, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Τονίζει ακόμα ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγει «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης της ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος.

«Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις» δήλωσε ο Γ. Χαν.

Μακρόν: Η Ελλάδα δέχεται απειλές, θα είμαστε δίπλα της

Σε μια σχετική εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ε μια στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται με συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας από αέρος και θαλάσσης, ο κ. Μακρόν διαμήνυσε, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών πως η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. «Θέλω να τονίσω ότι η Γαλλία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό οποιασδήποτε χώρας – μέλους, η κυριαρχία της οποίας δέχεται επίθεση. Είναι μια θέση που πήραμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για τη Βρετανία σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, είναι η θέση που έχουμε διαρκώς για την Ελλάδα για τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είπα πριν από λίγες μέρες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα»,σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε πως θεωρεί ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην Άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπισης της Ελλάδας», τόνισε.

Η σημαίνουσα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου έρχεται την ώρα που η Άγκυρα με τρεις NAVTEX δέσμευσε για 48 ώρες τον κόλπο της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τις Navtex, οι προγραμματισμένες ώρες των διαδοχικών ασκήσεων είναι από τις έξι σήμερα το πρωί έως στις πέντε το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες θα δεσμευτούν και αύριο οι τρεις περιοχές, οι οποίες σημειώνεται ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όμως η βορειότερη βρίσκεται σε απόσταση μόλις εννέα ναυτικών μιλιών από τις νοτιανατολικές ακτές της Λέσβου.

Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο με την δέσμευση μεγάλων περιοχών για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα