Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί ενιαίο υπουργείο Οικονομικών

Η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί την έκδοση κοινών ομολόγων αλλά και τη χάραξη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αναφέρει η Κομισιόν, εκφράζοντας τις σκέψεις της για την περεταίρω ενοποίηση ειδικά μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο προβληματισμού (Reflection paper) που παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis και ο επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici και το οποίο στοχεύει να προωθήσει τη συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ περιγράφει ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μέχρι το 2025.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα σενάρια ενός υπουργού οικονομικών που θα διαχειρίζεται τα κοινά έσοδα, τις δαπάνες και το δανεισμό της ευρωζώνης.

«Προκειμένου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση να καταστεί ισχυρότερη», αναφέρει το έγγραφο, «τα κράτη μέλη πρέπει να αποδεχθούν ότι θα μοιράζονται περισσότερες ευθύνες και αποφάσεις σχετικά με τα θέματα της ευρωζώνης εντός ενός κοινού νομικό πλαίσιο».

Πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέσω των Συνθηκών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της, μιας διακυβερνητικής προσέγγισης ή, όπως εξετάζεται σήμερα, ενός συνδυασμού και των δύο, σημείωνει ακόμα η Κομισιόν.

«Η περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να επανεξεταστεί η ισορροπία μεταξύ της Επιτροπής και του eurogroup και θα μπορούσε να δικαιολογήσει το διορισμό ενός μόνιμου προέδρου τoυ eurogroup με πλήρη απασχόληση, καθώς και την ενοποίηση της εκπροσώπησης της ευρωζώνης», αναφέρεται.

«Η ιδέα ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης – ενδεχομένως με έναν ενιαίο προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ – καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αποτελούν επίσης αντικείμενα στη δημόσια συζήτηση», υπογραμμίζει η Κομισιόν, «και θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εντός του πλαισίου της ΕΕ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα