Κομισιόν: Εποικοδομητικές οι επαφές Αβραμόπουλου στην Τουρκία

margaritis-sxoinas«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τις επαφές του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου, καθώς και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί».

Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποιείται άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΄Ενωσης, με βασικό θέμα την Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, όσο και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών, παρών θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ, στον απόηχο των παραπόνων από διάφορα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έδειξαν την αναμενόμενη αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αντί να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία, υπήρξε μία αμοιβαία απογοήτευση», δήλωσε, προσερχόμενος, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου Μίροσλαβ Λάιτσακ, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο να «ξεκαθαριστούν» τα όποια θέματα κατά τη συνάντηση. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να διακοπεί η ενταξιακή διαδικασία», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στο βασικό «αγκάθι» για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα