Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό

ee-turk-542x330«Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίοδημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου παρουσιάζουν ότι προετοιμάζει η ΕΕ λόγω της πιθανότητας κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τους προσφυγικό.

«Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία μετην τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης»υπογράμμισε ο Α. Βιντερστάιν, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές μετις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα ΕξωτερικήςΠολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς επιβεβαίωσε χθες πως η προγραμματισμένηγια το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θασυμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργόςΕυρωπαϊκών υποθέσεων, αναβλήθηκε.

«Η απόφαση ήταν κοινή» ανέφερε ηίδια, σημειώνοντας πως η νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, το οποίο επικαλείταιυψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕπροβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδοπροσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα νααποφύγουν.

Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο –στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα- αναφέρει πως ταελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τουςπρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά πουβρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται νακαλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχεικαι άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τοναντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίεςαξιοποιείται για την στόχευση δημοσιογράφων και όσων ασκούν κριτικήστο απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.

Ο Α. Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η αναθεώρηση αυτήπαραμένει μια από τις εναπομείνασες προϋποθέσεις προκειμένου να αρθείη θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν η ΕΕ παρείχε στηνΕλλάδα σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, η μαζική ροή προσφύγων θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο πολιτικόσύστημα ενώ η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους ανθρώπινουςπόρους στη χώρα.

Επιπλέον, η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδουαποτελεί ένα δημοφιλές θέμα στην Τουρκία και αρκετά σημαντικό για ταεκατομμύρια Τούρκων με συγγενείς στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκέςχώρες. Ακόμα πιο σημαντικό θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί με τηναπελευθέρωση της βίζας ότι η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη στη Δύση.

Αν η συμφωνία αποτύχει, ο Ερντογάν θα κατηγορήσει πιθανότατα την Ευρώπη. Ωστόσο θα δυσκολευτεί να πείσει το λαό του ότι το λάθος ανήκει μόνο στους Ευρωπαίους. Αντίστοιχου περιεχομένου κείμενο δημοσιεύεται και στη δικτυακή πύλη Euractiv, στο οποίο σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση βιάστηκε ναδιαψεύσει το αρχικό δημοσίευμα της Bild.

Όπως αναφέρει, η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή έχει λόγους να φοβάται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει τόσολόγω της παραίτησης Νταβούτογλου όσο και λόγω των απειλών Ερντογάν.Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για τη βίζα χρειάζεται τηνέγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένων εθνικώνΚοινοβουλίων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προετοιμασία ενός σχεδίου Βαποτελεί μια συνετή επιλογή, καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα