Κομισιόν:Οι θέσεις για την κλιματική αλλαγή

ImageHandler

Θέση της Κομισιόν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι «η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω από 2°C άνω των προβιομηχανικών επιπέδων, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Για την ΕΕ, προστίθεται, «η νέα συμφωνία πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές τους σε βαθμό που να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω του ορίου που έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του αιώνα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, ως ορόσημου για τα ενδιαφερόμενα μέρη με τη δέσμευση για μετάβαση προς οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την καθιέρωση μηχανισμού για την τακτική επανεξέταση και ενίσχυση της συλλογικής φιλοδοξίας και την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ανέφερε ότι «η Ευρώπη θέλει να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία στο Παρίσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στόχος μας να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C έως το τέλος του αιώνα εξακολουθεί να είναι εφικτός».

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι «διαπιστώνουμε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό θα εκφραστεί σε δράση κατά τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα».

«Εάν υπάρξει θετική έκβαση στο Παρίσι, η ανθρωπότητα θα διαθέτει ένα διεθνές καθεστώς για την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί προσφέρεται στο Παρίσι σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα