Κομισιόν:Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συμφωνία Ε.Ε-Αφγανιστάν

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Η Ελλάδα θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αφγανιστάν, η οποία προβλέπει τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Αφγανών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, δηλώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

«Πρόκειται για μια συμφωνία που βάζει το πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την επιστροφή, την επανεισδοχή και την επανένταξη των μεταναστών, καθώς και για την καταπολέμηση της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει η ίδια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με σειρά συμφωνιών και έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, μετά τη Συρία.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη 180.000 Αφγανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Όπως εξηγεί η κ. Μπερτό, στόχος της συμφωνίας είναι να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική και διαχειρίσιμη διαδικασία για την ομαλή, αξιοπρεπή και εύρυθμη επιστροφή των Αφγανών υπηκόων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε. και να διευκολυνθεί η επανένταξή τους στο Αφγανιστάν σε πνεύμα συνεργασίας.

Για την Ελλάδα, κατά την ίδια, η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένα από τα κράτη μέλη που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα