Κολομβία: Η οργάνωση ανταρτών ELN υπέρ της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός

Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένη να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε νωρίτερα φέτος, η ισχύς της οποίας εκπνέει τον επόμενο μήνα, εάν διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την κυβέρνηση του προέδρου Juan Manuel Santos.

Αντιπροσωπείες του ELN και της κυβέρνησης διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κίτο του Ισημερινού τους τελευταίους 10 μήνες, έπειτα από μια μακρά, μυστική φάση διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από 53 χρόνια.

Η κατάπαυση του πυρός, η πρώτη που κήρυξε η οργάνωση, τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο και λήγει την 9η Ιανουαρίου. Την επιβλέπουν η ρωμαιοκαθολική εκκλησία και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε μια νέα εκεχειρία μόλις διαπιστώσουμε από κοινού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόοδο, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τα αποτελέσματα της ισχύουσας», ανέφερε η οργάνωση σε ανοικτή επιστολή της προς τον ΟΗΕ, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ELN στο Twitter.

Η οργάνωση ανέφερε ότι θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υπερβεί τα εμπόδια που υπάρχουν στις συνομιλίες.

Ο ELN, μια οργάνωση που κατά εκτιμήσεις έχει ακόμη 2.000 αντάρτες, στο παρελθόν στοχοθετούσε συχνά πετρελαϊκές υποδομές κι έπαιρνε ομήρους. Επικρίνεται από την κυβέρνηση διότι ορισμένοι αντάρτες συνεχίζουν τις απαγωγές, παρά την κατάπαυση του πυρός. Ένας ηγέτης ιθαγενών στη νομαρχία Τσοκό πέθανε τον Οκτώβριο ενώ κρατείτο από μέλη της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα