Κοζάνη: Συμφωνία δήμου και ΔΕΗ για το χρέος των 7 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑ

Σε συμφωνία για τον διακανονισμό της οφειλής των 7.050.000 ευρώ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) του δήμου Κοζάνης προς την ΔΕΗ, κατέληξαν πριν από λίγο οι δύο πλευρές.

Η συμφωνία επετεύχθη μόλις μία μέρα πριν από την εκδίκαση της ανακοπής που εξέδωσε ως προσωρινή διαταγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, όπου είχε προσφύγει η Δ.Ε.Υ.Α., προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί της επιχείρησης από την απαίτηση της ΔΕΗ να αποπληρωθούν οι οφειλές της δημοτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κοζάνης, Αχιλλέα Δημητριάδη, “ο διακανονισμός προβλέπει εφάπαξ καταβολή 300.000 ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού να καταβληθεί σε 100 δόσεις”.

Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο μέρη, η ΔΕΗ αποδέχτηκε την παραγραφή ενός μέρους των αναλογούντων τόκων λόγω παρέλευσης πενταετίας από την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης και παράλληλα αποδέχτηκε την ταυτόχρονη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της ΔΕΥΑΚ από τους τόκους του διακανονισμού. Οι παραπάνω οφειλές είναι παλιές προέρχονται από την δεκαετία του 1990 όπου η τότε δημοτική αρχή αρνήθηκε να πληρώσει οφειλές, ισχυριζόμενη ότι η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει το κόστος από την καταστροφή των υδροφόρων οριζόντων όπου τροφοδοτούσαν τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ. Κοζάνης.

Η ΔΕΗ προσέφυγε στην δικαιοσύνη όπου δικαιώθηκε για τους ισχυρισμούς της με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις το 2003 και το 2012, ενώ από τις 27 Οκτωβρίου 2017 προχώρησε και στη δέσμευση του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑ Κοζάνης, προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος. Από την πλευρά του δήμου Κοζάνης υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αφού από τον παραπάνω διακανονισμό θα υπάρξει όφελος για τη ΔΕΥΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία τις επόμενες βδομάδες θα πρέπει να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑ Κοζάνης και της ΔΕΗ Α.Ε.

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα