Κλ. Ρέγκλινγκ: Τέλος τα μέτρα για το χρέος αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά για παύση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερία Die Presse ο επικεφαλής του ESM, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επεσήμανε τα εξής:

«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί δανειστές αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα επίπεδα χρέους εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά. Η Ελλάδα όμως μπορεί να ζήσει με αυτά καθώς οι ωριμάνσεις είναι πολύ μακρές και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφερόμενος και πάλι στην Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτούργησε καλά σε τέσσερις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά θέματα. «Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους; Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι».

Αναφερόμενος και πάλι στην Ελλάδα πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ήμασταν λεπτά μακριά από ένα Grexit το 2015».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα