Κλιμακώνει τις πιέσεις για τους «8» η Άγκυρα

Δεκαπέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διατηρεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απελευθέρωσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα», είπε ο Μπ. Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στην Ελλάδα. «Άφησαν ελευθέρους τους γκιουλενιστές παρ’ όλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας» πρόσθεσε, διατηρώντας το κλίμα έντασης που σταθερά «χτίζει» η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα.

Δεν ακυρώνει τη συμφωνία με την ΕΕ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να ακυρώσει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναπροώθηση προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, παρά το γεγονός ότι ανέστειλε την διμερή συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες ημέρες δήλωνε «έχουμε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μια διμερή επαναπροώθησης με την Ελλάδα, που τώρα την αναστείλαμε προς το παρόν»

Να θυμίσουμε πως πριν από πέντε ημέρες, η Τουρκία μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της υπονόησε επιχείρηση απαγωγής των «8» ενώ επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Προηγήθηκε η απελευθέρωση των οκτώ στρατιωτικών, μετά την παρέλευση του 18μηνου κράτησής τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα