Κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μεθοδεύει η Άγκυρα

Η κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς μελετώνται τα καθημερινά νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και  επιχειρείται επαναπροσδιορισμός του στίγματος στο οποίο βρίσκονται αυτές.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω της πληροφόρησης ότι οι Τούρκοι πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο που θα «επιβεβαιώνει» τους ισχυρισμούς τους για τα γεγονότα στη νησίδα Ανθρωποφάς έξω από τους Φούρνους. Ο σκεπτικισμός στους κυβερνητικούς κύκλους πηγάζει και από το γεγονός ότι τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Η Αθήνα μετά το 20λεπτο τηλεφώνημα μεταξύ του κ. Γιλντιρίμ και του κ. Τσίπρα θεωρούσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η προσδοκία όμως αυτή στην πράξη μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι την επικοινωνιακή διαχείριση στο ελληνικό πεντάγωνο αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων, είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα -και τα πλοία στο Αιγαίο- να υποχρεούνται να κάνουν αναχαιτίσεις».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας».

«Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι μία αναχαίτιση δεν είναι επικίνδυνη υπόθεση», κατέληξε.

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, είπε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους», ενώ έκανε λόγο για παράνομη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Από την πλευρά του το Μαξίμου διατηρεί χαμηλούς τους τόνους ενώ ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να μεθοδεύουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή των Φούρνων έχει χαρακτηριστεί σαν «γκρίζα ζώνη» από την Άγκυρα.

 

Στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Στην τρέχουσα Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα συζητηθεί σήμερα το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων

 

Το θέμα έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόταση των ευρωομάδων του ΕΛΚ και της Αριστεράς και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, παρουσία της ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ολομέλεια θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη 19 Απριλίου, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για την απελευθέρωσή τους.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα