Κλιμάκωση της έντασης στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις

newego_large_t_1101_54942909_type13145Άνευ λόγου χαρακτήρισε η Τουρκία την ένταση στις σχέσεις με το Ιράκ, με αφορμή την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο στρατόπεδο Μπασίκα, που βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος.

Η παρουσία ανδρών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση Μπασίκα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τη Βαγδάτη, η οποία διαμαρτύρεται διότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος χωρίς άδεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος σχολείο που υπάγεται στην τουρκική πρεσβεία στο Κατάρ και τους Τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση της Τουρκίας στο Κατάρ, σχολίασε και την ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των σχέσεων ‘Αγκυρας – Βαγδάτης.

Σύμφωνα με είδηση που μεταδίδει η δημόσια τουρκικη ραδιοτηλεόραση (ΤΡΤ), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα αποδέχεται κάθε εποικοδομητικό ρόλο αναφορικά με τη βάση Μπασίκα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση της Βαγδάτης γνωρίζει καλύτερα από όλους τη σημασία που δίνει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ.

«Το στρατόπεδο Μπασίκα προκάλεσε ένταση δίχως λόγο. Ήταν μια ένταση που δεν έπρεπε να υπάρξει, αλλά εμείς συνεχίζουμε και πάλι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης. Την περασμένη εβδομάδα πήγε στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και τώρα περιμένουμε μια αντιπροσωπεία από τη Βαγδάτη. Θα χαιρετίσουμε βέβαια κάθε θετική συμβολή και από τη ιρανική πλευρά. Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Ευχαριστούμε το Ιράν για την προσέγγιση αυτή», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο οποίος είχε πει ότι «το Ιράκ δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τουρκία, αλλά είναι έτοιμο γι’ αυτό». «Μια εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει σε διαμελισμό της Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία αν βρεθούμε αντιμέτωποι. Θα την χαρακτηρίσουμε εχθρό και θα συμπεριφερθούμε ανάλογα», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε έντονο ύφος λέγοντας : «Δεν υπάρχει κανένας που υποστηρίζει την εδαφική ακερεότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ περισσότερο από εμάς. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει αυτό το μήνυμα σε όσους είχαν τάσεις απόσχισης, με τον πιο δυνατό τρόπο. Η σταθερότητα και ασφάλεια του Ιράκ είναι για μας σημαντική όσο και η δική μας ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι για μάς σημαντικό… Πέραν αυτού αν διαθέτεις την ισχύ, γιατί παρέδωσες την Μουσούλη σε τρομοκρατικές οργανώσεις; Αν είσαι τόσο ισχυρή (χώρα) γιατί το ΡΚΚ κατέχει τόσα χρόνια τα εδάφη σου; Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τρομοκρατική οργάνωση, είσαι αδύναμη και επιχειρείς να πουλήσεις νταϊλίκι. Αυτά για μας είναι άνευ περιεχομένου. Έχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε τα δικά μας μέτρα. Και τώρα τα παίρνουμε.»

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε και πάλι καθώς χθες έγινε χθες γνωστό ότι τουρκικές μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης μετακινήθηκαν από την ‘Αγκυρα προς τα σύνορα του Ιράκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα