Κλειστή η πόρτα του βρετανικού κοινοβουλίου για τον Τραμπ

Βρετανοί βουλευτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα έσπευσαν να στηρίξουν τον πρόεδρο της βουλής, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση είπε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί στον αμερικανό πρόεδρο να μιλήσει από βήματος του Γουέστμινστερ Χολ.

Σε μια εξαιρετική ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπέρκοου είπε ότι δεν πρόκειται να καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει, επειδή αντιτίθεται στο «ρατσισμό και τον σεξισμό».

«Πριν την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος προσωπικά θα αντιδρούσα σθεναρά στην προοπτική ομιλίας του προέδρου Τραμπ στο Γουέστμινστερ Χολ. Και μετά την εφαρμογή αυτού του διατάγματος αντιδρώ ακόμη πιο σθεναρά», δήλωσε.

Τα σχόλια αυτά δεν έχουν προηγούμενο καθώς οι κανόνες του βρετανικού κοινοβουλίου ορίζουν ότι ο πρόεδρος του σώματος θα πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερος.

Αλλά βουλευτές όλων των παρατάξεων έσπευσαν να ενώσουν τις φωνές τους μ’ εκείνη του Μπέρκοου ζητώντας να απαγορευθεί στον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο να μιλήσει από βήματος του Γουέστμινστερ Χολ.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέριμε Κόρμπιν, σχολίασε στο Twitter: «Καλά τα είπες, Τζον Μπέρκοου. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις αξίες της χώρας μας. Η επίσημη κρατική επίσκεψη του Τραμπ δεν θα πρέπει να προχωρήσει.»

Well said John Bercow. We must stand up for our country’s values. Trump’s State Visit should not go ahead. https://t.co/nd9NWpwCeY

— Jeremy Corbyn MP (@jeremycorbyn) 6 Φεβρουαρίου 2017

Today, the House of Commons’ Speaker, John Bercow, said he won’t invite Trump to Parliament. Now @Theresa_May needs to call off State Visit pic.twitter.com/Gwnf6KoOmw

— Jeremy Corbyn MP (@jeremycorbyn) 6 Φεβρουαρίου 2017

Η πρώην υπαρχηγός των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, μίλησε για «στιγμή περηφάνειας για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ρατσισμός κι ο σεξισμός δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ.»

Η βουλευτίνα των Τόρηδων Σάρα Γούλαστον, είπε ότι πρόεδρος της Βουλής είχε δίκαιο στις απόψεις του.

Ενώ ανάλογα σχόλια έκαναν και Φιλελεύθεροι βουλευτές.

Μοναδική, ίσως, παραφωνία η άποψη του εθνικιστή και γνωστού θαυμαστή του Τραμπ, Νάιτζελ Φάρατζ: «Ο πρόεδρος της Βουλής, Μπέρκοου, θα έπρεπε να σεβαστεί τις κοινοβουλευτικές μας παραδόσεις και να είναι ουδέτερος», σχολίασε.

Πάντως στη Ντάουνινγκ Στρητ δεν ιδρώνει το αυτί τους. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε: «περιμένουμε με ανυπομονησία να υποδεχθούμε τον πρόεδρο (Τραμπ) στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός του τρέχοντος έτους. Οι ημερομηνίες κι όλα τα αναγκαία για την επίσημη κρατική επίσκεψη θα διευθετηθούν εν ευθέτω χρόνω.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα