“Κλειδώνει” η επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, περί τα 50 δισ. ευρώ

Ένα 24ωρο πριν από τον τελικό κύκλο συζήτησης στη συνάντηση του Eurogroup, παράγοντες της Κομισιόν που εμπλέκονται στις σχετικές ζυμώσεις, υποστηρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Μία επιπλέον ελάφρυνση του χρέους κατά 50 περίπου δισ. ευρώ και έναν μηχανισμό “ενισχυμένης εποπτείας” για τα επόμενα πέντε χρόνια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η συμφωνία κυρίων που φαίνεται να έχει κλείσει με το ΔΝΤ οδηγεί στην παραμονή του Ταμείου τόσο ως τεχνικού συμβούλου όσο και ως επόπτη της τελικής συμφωνίας καθώς θα διατηρηθεί και μετά την 20η Αυγούστου μέρος του χρέους από το δάνειο του Ταμείου που θα προβλέπεται να εξοφληθεί το 2023, ήτοι με την ολοκλήρωση της περιόδου στην οποία η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Συνολικά στη βάση των αποφάσεων του 2016 (Μάιος) και του 2017 (Ιούνιος) η σωρευτική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της εξόφλησής του το 2060. Τα περίπου 50 δισ. ευρώ προέρχονται από τα βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρα τα οποία υλοποιήθηκαν “σιωπηρά” και με πλήρη αποδοχή από τις αγορές μέσα στο 12μηνο του 2017.

Τα επιπλέον περίπου 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από το τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί αύριο και το oποίο θα περιλαμβάνει την επιπλέον επιμήκυνση μέρους του δανείου του EFSF κατά 7,5 έτη μεσοσταθμικά, την προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων (δάνειο του ΔΝΤ, ομόλογα υψηλού επιτοκίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες και μέρος των διακρατικών δανείων) και επιστροφές κερδών από τα ANFAs – SMPs.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα συνοδεύονται από τη χρήση του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου του τρίτου δανείου (των 86 δισ. ευρώ), αφού προηγουμένως εκταμιευθεί και αποδοθεί η τελευταία δόση του δανείου ύψους 10,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι οι σχετικές ρυθμίσεις διασφαλίζουν με επάρκεια τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυμεσοπρόθεσμα, αλλά συνδέει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του με το αν η Ευρωζώνη θα δεσμευθεί ότι θα παρέμβει στο αν χρειασθεί για την κάλυψή του…

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία, η περιβόητη “ενισχυμένη εποπτεία” όπως θα αποκαλείται, δεν θα είναι ούτε θα φαίνεται σαν ένα “τέταρτο μνημόνιο”, εντούτοις, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει τόσο απέναντι στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ όσο και απέναντι στις αγορές, την επίτευξη του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως επίσης και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων.

Βέβαια η αυστηρή αυτή εποπτεία δεν θα έχει πλέον το ισχυρό… κίνητρο της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου. Οι Εκθέσεις όμως της εποπτείας θα λειτουργούν πιεστικά απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς θα εκθέτουν τη συνέπειά της όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των αγορών…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα