Κλείνει η αξιολόγηση με προληπτικό μηχανισμό και δρομολόγηση ελάφρυνσης χρέους

hinnΣύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της ελληνικής πλευράς, η αξιολόγηση ουσιαστικά έκλεισε και απομένουν οι τελικές και επίσημες αποφάσεις  στην τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Ιδιαίτερο βάρος στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης δίνεται στην συμφωνία-οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που όπως αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, αποτελείται από τρία στάδια.Ο Ευ. Τσακαλώτος,μάλιστα,χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» την απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης,τελικά επικράτησε έναντι της ψήφισης των προληπτικών μέτρων,κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο χαροποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, που θα προσδιοριστεί επακριβώς στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.Ο  αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης θα τίθεται σε ισχύ,μόνο σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ειδικότερα,σε ότι αφορά τον μηχανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του,τα σενάρια ακόμα είναι πολλά αν και το επικρατέστερο είναι αυτό που λέει ότι κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες ο Ε. Τσακαλώτος περιγράφει στο προσχέδιο της πρότασής του προς τους θεσμούς.

Παράλληλα,φαίνεται ότι η  δόση που θα εκταμιευτεί  θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (5,7 δισ.) ώστε να καλύψει και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Πάντως,φαίνεται ότι ακόμα δεν υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία στο Μαξίμου,καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup στις 24 Μαίου. Άλλωστε γνωρίζουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και τα δεδομένα παραμένουν ρευστά μέχρι και την τελική υπογραφή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα