Κλείνει ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Κλείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα στην προπορευόμενη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Όπως χαρακτηριστικά καταδεικνύεται, στα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, η διαφορά μεταξύ ΝΔ (34%) και ΣΥΡΙΖΑ (26%) βρίσκεται στις οκτώ μονάδες, με την ψαλίδα να κλείνει σε σχέση με τον τελευταίο Σφυγμό τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν βρισκόταν στις δέκα μονάδες (34%-24%).

Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ-Ποτάμι) 14%, ΚΚΕ 12%, Χρυσή Αυγή 10%, Ένωση Κεντρώων 9%, Λαϊκή Ενότητα 6%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 6%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%, Πλεύση Ελευθερίας 5%.

Από κει και πέρα όμως, αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την αισιοδοξία σχετικά με την προσωπική και οικονομική κατάσταση των πολιτών, οι οποίοι στο ερώτημα εάν είναι εφικτός ο στόχος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, απάντησαν «όχι» σε ποσοστό 63%, «ναι» σε ποσοστό 30%.

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη στην Ελλάδα πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή της επιλογής του ΕΝΟΣ κόμματος που θα προτιμηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη μεθοδολογία αυτή προκαλούν συχνά δύο ερωτήματα:

α. Το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 100%. Κάτι τέτοιο δύναται να συμβεί για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο η περισσότερα κόμματα. Ιδανικά βεβαίως θα έπρεπε να απαιτείται από τους ερωτώμενους οι πιθανότητες που δίνουν να αθροίζουν στο 100%, όμως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.

β. Τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσοτέρων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να τα στηρίξουν. Στην πράξη τα κόμματα αυτά λαμβάνουν μόνο τις ψήφους όσων δηλώνουν άνω του 80% πιθανότητα ψήφου για ένα μικρό κόμμα, όμως η αποτύπωση και των ποσοστών όσων εκφράζονται θετικά για αυτά δίνει μια χρήσιμη για το καθένα εικόνα του εύρους της απήχησής τους.

 

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα