Κλείνει ή δεν κλείνει η αξιολόγηση…

hgjhnkΌλα ανοιχτά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια τυπική,έστω,συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όλα δείχνουν όμως πως δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν υπάρχει-σύμφωνα με το Μαξίμου- μια μερική συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό,καθώς παραμένουν τα αγκάθια στο πεδίο των μέτρων για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2017-18, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Πηγές της ευρωζώνης,άλλωστε πετάνε και πάλι την μπάλα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χθες βράδυ ότι  «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι».

Παράλληλα,στο ίδιο πνεύμα,ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, τόνισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος,αν και  ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η αξιολόγηση να κλείσει σύντομα, προσθέτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα λαμβάνει δύσκολα μέτρα.

Σημαντική επίσης,είναι η δήλωση του Γενς Σπαν, υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας,ο οποίος  μιλώντας στο Bloomberg, εκτίμησε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, ωστόσο τόνισε πως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημιουργία του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα