«Κλείδωσε» το Severna Makedonija εν μέσω επιδοκιμασιών και επιφυλάξεων!

Το οριστικό βήμα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού έγινε χθες. Η τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, η οποία επισφράγισε την ολοκλήρωση του πολύμηνου κύκλου διαπραγματεύσεων, αποτελεί κομβικό ορόσημο στην ιστορική εξέλιξη της πολυετούς διπλωματικής εκκρεμότητας και διαμάχης. Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αποτελεί τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, εφόσον, βεβαίως, ολοκληρωθεί ομαλά μια αλληλουχία ενδιάμεσων σταθμών, διάρκειας αρκετών μηνών.

Είναι γεγονός ότι η χθεσινή ημέρα γράφτηκε στην ιστορία, καθώς μετά από περίπου έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και μετά από δεκαετίες διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις Πρέσπες όπου πιθανότατα θα συναντηθούν το Σάββατο οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Σε περίπτωση που γίνει η συνάντηση, δεν αποκλείεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να δώσει το παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Παράλληλα, στη Βουλή θα μεταφερθεί  η «μάχη» για το Σκοπιανό, πιθανότατα την Παρασκευή  σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά τον «λευκό καπνό» που βγήκε ύστερα από τη συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ για το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις που αφορούν στο μείζον εθνικό θέμα.

Από την άλλη η Αντιπολίτευση με τη ΝΔ να εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι οι δύο εταίροι (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν παρουσιάζουν ενιαία στάση στο θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει σχετική απόφαση.

Από την πλευρά του , ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έσπευσε να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά ότι δεν ψηφίσει το κόμμα του μία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, επισημαίνοντας μάλιστα πως στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή η συμφωνία, ο ίδιος θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, είπε με νόημα, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρη η θέση για όλους τους βουλευτές καθώς όλοι αναμένουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας ώστε να τοποθετηθούν συνολικά επί του θέματος. Ήδη πάντως, έχει ξεκινήσει μία κόντρα μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων (Δαννέλης – Κωνσταντινόπουλος).

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας

  • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
  • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
  • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
  • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
  • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
  • Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα