ΚΚΕ: Στην πρώτη γραμμή τα εθνικά θέματα

«Το ΚΚΕ σταθερά το τελευταίο διάστημα εκφράζει την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αναδεικνύει τις αιτίες όλων αυτών» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ ότι ακολουθεί «την τακτική του εφησυχασμού και της συγκάλυψης».
Χαρακτήρισε «Πόντιο Πιλάτο» το ΝΑΤΟ για τη στάση του στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, «με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει γκριζάρει το Αιγαίο, αφού ο επικίνδυνος αυτός οργανισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Για όλα αυτά, τσιμουδιά απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, που έχει γίνει σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και από τη Ν.Δ., που έχασε την ίδια σημαία μέσα από τα χέρια της».
Σημείωσε μάλιστα πως «σε όσους αναμασούν τη γνωστή “καραμέλα” ότι “η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας” θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έχουν χαράξει δύο και τρεις φορές με το αίμα των λαών τα σύνορα στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990 και μετά».
Η πραγματική λύση
Αναφερόμενος στις εξελίξεις για το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για προσπάθεια «πίσω από το “δέντρο”, το όνομα δηλαδή της ΠΓΔΜ, να κρυφτεί το “δάσος”, που είναι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, όχι μόνο της γειτονικής χώρας, συνολικά των Βαλκανίων».
Και υποστήριξε ότι «πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων. Σημαίνει αλλαγές τώρα στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον. Σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό. Εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».
Για το ίδιο ζήτημα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε πως «με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της κυβέρνησης, από ό,τι όλα δείχνουν, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε επόμενο χρόνο στην Ε.Ε. υπηρετεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια, σε μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται με άλλα κράτη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, για το ποιος θα πουλήσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα, ποιος θα εξασφαλίσει στρατιωτικά στηρίγματα με αντίστοιχες βάσεις και αναπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία».
Συλλογικές συμβάσεις
Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ΚΚΕ, το κοινοβούλιο – χωρίς επ’ ουδενί να υποτιμάται – δεν θεωρείται πεδίο «πρώτης προτεραιότητας» για την προβολή των θέσεών του. Στον Περισσό προτιμούν τις πρωτοβουλίες που αφορούν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή περιοχές στις οποίες αναπτύσσουν έντονη δράση οι οργανώσεις του. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αύξηση των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών του.
Έτσι, ενώ στη Βουλή κυριαρχεί η ατζέντα της Novartis και της Προκαταρκτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επιχειρεί να παρέμβει μεταφέροντας το κέντρο βάρους. Το πρόσφατο διάβημα που έκανε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να συζητηθεί η νομοθετική πρότασή του για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.
Ειδικά μάλιστα για το θέμα των ΣΣΕ, το οποίο η ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί κομβικής σημασίας, επιμέρους στόχος είναι το άνοιγμα πολιτικού μετώπου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ιδίως από τη στιγμή που η Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης της αγοράς εργασίας.
«Ο ελληνικός λαός να γυρίσει την πλάτη στη νέα κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με επαναφορά όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα» δήλωσε ο Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.
Τρομονόμος
Δεύτερο κοινοβουλευτικό «χτύπημα» είναι η κατάθεση δύο τροπολογιών για αλλαγές στον «τρομονόμο», που μάλιστα σχετίζονται με την υπόθεση κράτησης της Ηριάννας. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ ζητά να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν τη χρήση του γενετικού υλικού (DNA) σε υποθέσεις τρομοκρατίας και να καταργηθεί το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις.
«H διευρυνόμενη αξιοποίηση από τις διωκτικές αρχές γενετικού υλικού για την ανάλυση του δεσοξυριβοζονουκλεϊνικού οξέος (DNA), για την ταυτοποίηση του δράστη εγκλήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, η επίκλησή του στη συνέχεια από το Ποινικό Δικαστήριο, συχνά ως μοναδικού ουσιαστικά αποδεικτικού στοιχείου ενοχής, ιδιαίτερα σε υποθέσεις του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατικές πράξεις), εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον κατηγορούμενο.
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) περιορίζονται οι κατηγορίες των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού και η ανάλυση του DNA και εισάγονται κάποιες στοιχειώδεις δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις στο ζήτημα αυτό, για την προστασία του κατηγορουμένου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που αφορά το DNA.
Για την κατάργηση του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα οι βουλευτές του ΚΚΕ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «σήμερα την επικίνδυνη – για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα – αιχμή της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη χώρα μας» και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Άλλωστε αποτελούσε διακήρυξη και δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, η κατάργηση των λεγόμενων τρομονόμων».
Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των δύο κινήσεων; Μα, το ότι το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις νόμου με περιεχόμενο ανάλογο με τις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την 25η Ιανουαρίου του 2015, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Είναι προφανές ότι στον Περισσό έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο «να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» (στους αριστερούς ψηφοφόρους του 2015)…
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα