Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό με φόντο τις «Πρέσπες»

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος


 

Καθώς σε λίγο ξεκινάει στη Βουλή η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών,  στην αρμόδια Επιτροπή τίθενται από την αντιπολίτευση ζητήματα σύνθεσης, στο βαθμό που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Σε αυτά τα πλαίσια κορυφώνονται πολιτικές διεργασίες στο πολιτικό γίγνεσθαι που πέρνουν μορφή κινούμενης άμμου.

Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται μια αναδιάταξη του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σκηνικού, μετά και τις τελικές αποφάσεις και τις εξελίξεις στο Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αριθμεί 4 μόνο βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά που έγινε γνωστή νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Αποχώρηση είχε προαναγγείλει και ο Γρηγόρης Ψαριανός αν και δεν είναι για την ώρα σαφές αν τελικά γίνει και αν, πότε θα γίνει, πριν ή μετά την ψηφοφορία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε χθες από το ΚΙΝΑΛ, και στη συνέχεια κατήγγειλε ότι του προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάτι που απέρριψε. Την τελευταία ώρα διακινούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Θ.Θεοχαρόπουλος εξετάζει την προοπτική να ενταχθεί στο Ποτάμι, το οποίο κατ αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του δομή.

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές στην κυβέρνηση υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους που δείχνουν ότι οριστικοποιούνται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ενόψει της μεγάλης ψηφοφορίας. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, πέραν των ψήφων από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Σπύρου Δανέλλη, του Σπύρου Λυκούδη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου – όλοι οι παραπάνω έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Μέχρι στιγμής συγκεντρώνονται 150 ψήφοι.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο υπολογίζει και την ψήφο της συνεργαζόμενης με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπακώστα, παρόλο που προς στιγμή, πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε να ταλαντεύεται λόγω των απειλών που δέχτηκε. Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά οι οποίοι ναι μεν είναι θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία, όπως φαίνεται όμως θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα είναι εκείνοι που θα σώσουν τα προσχήματα για την κυβέρνηση δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Εξ ου και ο όρος που έθεσε ο Γιώργος Μαυρωτάς ότι ο ίδιος και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ψηφίσουν εφόσον διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τους 151 ούτως ή άλλως- μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού έδειξε να ασκεί πίεση στον Κώστα Ζουράρι λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπαναχωρεί από το κομβικό ζήτημα για το οποίο προκλήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία κατά τα λοιπά έδωσε στην κυβέρνηση.

Συμπερασματικά διαμορφώνεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία η κυβέρνηση θα χαρακτηρίζει προοδευτική και με την οποία θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές. Από αυτή την προοδευτική πλειοψηφία πάντως, αποστάσεις δείχνει να θέλουν να τηρήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, όπως προαναφέρθηκε. Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος τουλάχιστον στις βλέψεις του Ποταμιού ήταν η προοπτική της συνεργασίας με τη ΝΔ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα