Κινδυνεύει με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα στην Κίνα

Για μαζικές αδυναμίες πληρωμών και κοινωνική αναταραχή, αν η κινεζική κυβέρνηση δεν της επιτρέψει να διαθέσει νέα προϊόντα στην αγορά, προειδοποίησε, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία Foresea Life σε μια πρωτοφανή κίνηση ανακοίνωσε προς τις κινεζικές αρχές ότι μέσα στο έτος αναμένει πρόσθετες αποσβέσεις 8,7 δις δολάρια και ίσως δεν μπορέσει να προβεί σε πληρωμές αν δεν αρθεί η απαγόρευση για έκδοση νέων προϊόντων που επέβαλε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας. Σε αυτή την περίπτωση η Foresea Life προειδοποίησε για μαζικές αδυναμίες πληρωμών και κοινωνική αναταραχή.

Σύμφωνα με το zerohedge η περίπτωση της Foresea Life εντάσσεται στο τεράστιο πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος της Κίνας. Συγκεκριμένα, εκτός από την παραδοσιακή διατραπεζική χρηματοδότηση, στην Κίνα κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν και τα λεγόμενα προϊόντα wealth management (WMP), στα οποία ειδικεύεται η Foresea Life. Πρόκειται για δομημένους τίτλους που προσφέρουν στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές καταθέσεις.

Οι τράπεζες δημιουργούν τα προϊόντα αυτά με μη τραπεζικά ιδρύματα όπως ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κινεζικό σκιώδες σύστημα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 10 τρις δολάρια και οποιαδήποτε υποψία ότι τα προϊόντα αυτά δεν πρόκειται να πληρωθούν θα προκαλέσει ένα ανεξέλεγκτο bank run.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας απαγόρευσε στην Foresea τη διάθεση νέων προϊόντων για ένα τρίμηνο, ενώ τον Φεβρουάριο απαγόρευσε τη δραστηριοποίηση του CEO της Foresea,Yao Zhenhua, στην ασφαλιστική αγορά για 10 χρόνια.

Αν και μέχρι τώρα δεν έχει στοιχειοθετηθεί κάποια κατηγορία για απάτη, το ζήτημα είναι ότι η Foresea η οποία στηρίζεται στα WMPs δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της αν δεν διαθέσει νέα προϊόντα, γεγονός θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κινεζική τραπεζική αγορά, κάτι που η ασφαλιστική εταιρεία φρόντισε να τονίσει εμφατικά προς την κινεζική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα