Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα έγινε επιτέλους πυρηνική δύναμη

Έντονη είναι η παγκόσμια ανησυχία από την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας τα ξημερώματα ότι πραγματοποίησε νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου ικανού “να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου”.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει γίνει πλέον πυρηνική δύναμη, αφού δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με βεληνεκές που επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να “πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου”.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου αποτελεί πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα “καταφέρει” να αποκτήσει τέτοια ικανότητα.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: “Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη”, δήλωσε.

“Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού” της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα: “Το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανική ηπείρου”, μετέδωσε το πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Ένας Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Προς το παρόν ο Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι “θα ασχοληθούμε” με αυτό, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι “οι διπλωματικές επιλογές” παραμένουν “προς το παρόν στο τραπέζι”.

Ωστόσο οι γείτονες της Βόρειας Κορέας εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να κάνει λόγο για μια “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”, και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν να καταδικάζει “την ανεύθυνη” στάση της Πιονγκγιάνγκ.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί “απειλή για όλο τον κόσμο”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της “των μέγιστων πιέσεων”, που έχουν στόχο να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ μέσω κυρίως της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της, παράλληλα με τις απειλές για μαζικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τάσσεται υπέρ της επιβολής “διπλού μορατόριουμ”: της αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με την παράλληλη αναστολή του στρατιωτικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα αποτύχουν.

“Καταδίκασε σθεναρά” ο γγ του ΟΗΕ

Ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών “καταδίκασε σθεναρά” τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να “απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες”, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας” του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ “επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση” της Βόρειας Κορέας έναντι “της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ και όπως έγινε γνωστό θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν “νέα μέτρα”, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης “του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα”.

Τραμπ και Μουν βλέπουν μια απειλή για “όλο τον κόσμο”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί “τον κόσμο ολόκληρο”.  “Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο”, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Εμ. Μακρόν καταδικάζει την “ανεύθυνη” νέα δοκιμή 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.  “Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας”, μια ενέργεια η οποία “ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας”, έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα