Κεφαλογιάννης: Η Τουρκία πρέπει τώρα να κάνει βήματα για την επίλυση του Κυπριακού

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προόδου τώρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η χρονική στιγμή στην οποία θα γίνει αυτή η συζήτηση σε βάθος και ουσιαστικά» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM, 104,9».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει παίξει κανένα θετικό ρόλο το τελευταίο χρονικό διάστημα για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος για πολλές δεκαετίες», σχολίασε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξαρτά τη θέση της και από τις θελήσεις και τις συγκυρίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και την πολιτική του κ. Erdogan και της κυβέρνησής του» και εκτίμησε ότι «θα έπρεπε και η Τουρκία να θέλει να επιλυθεί το Κυπριακό».

Είπε ακόμη ότι από την Ευρώπη ασκείται τεράστια κριτική στην κυβέρνηση Erdogan, ενώ για την ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι «έχει γίνει καλή προετοιμασία» και εκτίμησε «ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τη στάση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, απέναντι στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ως «έναν άνθρωπο με μειωμένη αξιοπιστία στο εξωτερικό», γι αυτό εκτιμά ότι «μια άλλη κυβέρνηση από το δημοκρατικό τόξο με άξονα τη ΝΔ, είτε με απόλυτη πλειοψηφία, είτε σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, θα μπορέσει με πιο εύκολο τρόπο, με περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας με την ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να προχωρήσει στην επίλυση θεμάτων». Είπε ακόμη ότι ο κ. Βέμπερ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαδραματίζουν έναν θετικό ρόλο στα θέματα της Ελλάδας και στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, καθώς το κόμμα κατέθεσε πρόταση να συμπεριληφθεί η συνθήκη της Λωζάννης στο ψήφισμα για την Τουρκία.

Σχετικά με την οικονομία και το θέμα του χρέους ανέφερε: «Το να βγούμε (σσ: στις αγορές) και να πάρουμε ένα δύο εκατομμύρια, διότι θα βάλουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία ή τις τράπεζες ή γιατί θα μας βοηθήσει η ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν είναι το θέμα μας. Αυτό είναι εύκολο να γίνει για να περάσουμε ένα μήνυμα στις αγορές. Αλλά οι αγορές διαβάζουν σε βάθος τα θέματα και η ευχή όλων μας είναι να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε». Εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα βγει στις αγορές, θα δανειστεί με ποσοστό από 3,7 έως 5,5 %, γεγονός που κατά τον ίδιο, θα σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να πληρώσει 14 δισ. για τόκους τη στιγμή που το κράτος έχει έσοδα 45 δισ. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο πρότεινε ανάπτυξη, διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο, όπου είναι η Ισπανία και η Κύπρος σήμερα, να δανειστεί με χαμηλότερο ποσοστό και να βγει στην αγορά με αξιοπιστία και εθνική κυριαρχία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα