Κερδοφόρο το 71,3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Αυξημένα κατά 35% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη 1.100 μεγάλων βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας κατά την τελευταία τους δημοσιευμένη χρήση (2016). Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη αν στα αποτελέσματα συμπεριληφθούν και αυτά των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΗ που επηρεάζουν αισθητά την συνολική εικόνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργούν οι NEW TIMES (και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΕΛΠΕ και Η ΔΕΗ), 1.100 μεγάλες βιομηχανικές και παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας:

  • αύξησαν τα μικτά τους κέρδη από 6,5 δισ. ευρώ το 2015 σε 10 δισ. ευρώ το 2016 εμφανίζοντας βελτίωση 53,2%. Αντιστοίχως,

  • πραγματοποίησαν συνολικό κύκλο εργασιών 40,38 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016,

  • αύξησαν τα συνολικά καθαρά τους κέρδη από 750 εκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 1,8 δις. ευρώ το 2016 παρουσιάζοντας βελτίωση 142%.

  • Η χρηματο-πιστωτική εικόνα των εν λόγω επιχειρήσεων εμφανίζεται βελτιούμενη καθότι ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια των εν λόγω επιχειρήσεων μειώνονται κατά 3% οι συνολικές τους υποχρεώσεις μειώνονται με υψηλότερο ρυθμό (7,7%).

Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα ευρίσκεται σε εξείλξη καθώς συνεχίζεται η δημοσίευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Οι παραπάνω επιδόσεις αφορούν το σύνολο των 1.100 επιχειρήσεων του δείγματος της έρευνας.  Έτσι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κερδοφόρες όσο και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι από τις 1.100 επιχειρήσεις, το 71,3% αντιστοιχεί σε κερδοφόρες εταιρείες και το 28,7% σε ζημιογόνες. Η αντίστοιχη έρευνα της προηγούμενης χρήσης δείχνει αύξηση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι   οι παραπάνω επιδόσεις αφορούν το επιχειρηματικό κομμάτι που παρέμεινε στη σκηνή. Διότι την περίοδο αυτή στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας κατεγράφησαν σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας τον βασικό νόμο της τρέχουσας οικονομίας που αναπτύσεται μέσα από την καταστροφή υπεραξιών που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν κι έγινε: αυτοί που έμειναν ζωντανοί στον επιχειρηματικό στίβο ακολούθησαν – κατά μέσο όρο – ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα,  περίπου 790 επιχειρήσεις του συνολικού δείγματος βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» παρουσιάζοντας κέρδη. Ειδικότερα, οι εν λόγω εταιρείες διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ  για να εμφανίσουν μικτά κέρδη 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας των New Times αύξησαν τα συνολικά καθαρά τους κέρδη κατά 82,4% για να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ.  Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αύξησαν κατά 1% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους ενώ μείωσαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 8,7%.

Στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας βρέθηκαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil Hellas, ΔΕΗ, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, BIC Βιολέξ,  Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, Μεταλλοβιομηχανία Ρόκα, ΜΕΤΚΑ,  FHL  Κυριακίδης Παπαστράτος, Ελβάλ, Τιτάν, Αλουμίνιον ΑΕ (απορροφήθηκε από όμιλο Μυτιληναίου), Πλαστικά Κρήτης, Demo  και Σαράντης. Ακολουθούν Agroinvest, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΒΙΚΟΣ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φαρματέν  και Σελόντα ιχθυοκαλλειέργειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα