Κεραμέως: Ο υπουργός Παιδείας θέλει να ελέγχει τον διορισμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμια

«Πολλά ερωτηματικά προκαλεί νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια, με την οποία ο υπουργός Παιδείας αποκτά ευρύτερη ευχέρεια παρέμβασης στη διαδικασία διορισμού τους», τονίζει η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ για φωτογραφική διάταξη στο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κα Κεραμέως καλεί τον υπουργό «να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες περί φωτογραφικής διάταξης, που αφορά στην πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική του Α.Π.Θ.» και προσθέτει πως «η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία».

Ακολουθεί η δήλωση:

«Με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής και χωρίς συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έδωσε στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη δικαιοδοσία ελέγχου των πράξεων αναπομπής φακέλου κατά το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια. Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να ελέγξει αναδρομικά ακόμη και τους φακέλους υποψηφίων για τους οποίους η διαδικασία αναπομπής είναι εν εξελίξει, τους τελευταίους δύο μήνες.

Είναι προφανές ότι η νέα διάταξη πολύ δύσκολα συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Όμως, ειδικά το θέμα της -χωρίς προφανή λόγο- αναδρομικότητας, εγείρει και άλλο ζήτημα: Σύμφωνα με καταγγελίες, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά συγκεκριμένα στη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ο υπουργός οφείλει να απαντήσει άμεσα.

Η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία. Ακόμη περισσότερο, εξωθεί τους νέους επιστήμονές μας ένα βήμα πιο κοντά στη φυγή στο εξωτερικό. Η χώρα μας αξίζει μία χρηστή διακυβέρνηση, την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα