Καφαντάρη: Η υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης καλύτερη απάντηση στον εθνικισμό

Τοποθέτησης της Χαράς Καφαντάρη, προεδρεύουσας, στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών με θέμα: “Το μέλλον της Ευρώπης: προκλήσεις και ευκαιρίες”.
Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Κύριε Katainen καλώς ήρθατε για άλλη μια φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συνεδριάζουν σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Το θέμα μας σήμερα είναι η ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, κ. Katainen. Παρίσταται και ο αρμόδιος Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένας νέος θεσμικός κύκλος της Ε.Ε. αναμένουμε να ξεκινήσει μέσα σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων. Σε δύο με τρεις μήνες, θα έχουμε τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, όπου φαίνεται, ότι οι μεγάλοι παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί, ενδέχεται να αποδυναμωθούν, λόγω ακραίων λαϊκίστικων και ευρωσκεπτιστικών τάσεων. Είναι πιθανόν, μια τέτοια εξέλιξη, να επηρεάσει τη σύνθεση και τους Προέδρους άλλων Οργάνων της Ε.Ε..
Στο εσωτερικό της Ε.Ε. διανύουμε μια περίοδο μειωμένης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Το στοιχείο αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στο θέμα του μεταναστευτικού και στις δυσκολίες υιοθέτησης μιας μεθόδου δίκαιης κατανομής στον ευρωπαϊκό χώρο. Οφείλουμε, όμως, και το τονίζω αυτό, και μάλιστα το ανέφερε πρόσφατα και ο αρμόδιος Επίτροπος στην Ε.Ε., κ. Στυλιανίδης, να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό όραμα που είναι η καλύτερη απάντηση στον εθνικισμό.
Ζητήματα που συνδέονται με το κράτος δικαίου και το σεβασμό των αρχών, πάνω στις οποίες η ίδια η Ε.Ε. έχει οικοδομηθεί, απασχολούν, πλέον, σε συστηματική βάση τις διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, η Ευρώπη απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αρχές της, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. Η κρίση 2008 – 2009 έχει βέβαια σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, οι επιπτώσεις της, όμως, παραμένουν και ειδικά σε χώρες που αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα. Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, οδήγησαν σε ανάδειξη και ενίσχυση ακραίων τάσεων και απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι όποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., δεν στάθηκαν ικανοί να αντιστρέψουν το κλίμα.
Μέσα, λοιπόν, σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο η Ε.Ε. σταδιακά χάνει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ ζητήματα εσωτερικής κι εξωτερικής ασφάλειας, οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αξιοπρεπή ένταξη των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει, ν’ αντιμετωπισθούν. Οφείλουμε, ν’ αναπτύξουμε τέτοιες πολιτικές με τα υφιστάμενα εργαλεία. Ένα απ’ αυτά είναι και το πακέτο Γιούνκερ το γνωστό και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα ν’ αξιοποιηθούν και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης.
Το Brexit πρέπει, ν’ αντιμετωπιστεί σαν ευκαιρία εξορθολογισμού του συστήματος χρηματοδότησης της Ε.Ε. με την κατάργηση πληθώρας υφιστάμενων δημοσιονομικών διορθώσεων. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει δυνατότητα αύξησης πόρων, που μπορούν, να διατεθούν σε κοινές πολιτικές.
Κλείνοντας, η Ε.Ε. οφείλει, να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – μιλάω για τις Ηνωμένες Πολιτείες -, τα εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο κι ακόμα και την απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από μηχανισμούς διεθνούς ασφάλειας. Χρειάζεται πολιτική βούληση για όλ’ αυτά.
Εμείς, στηρίζουμε – κι όλοι νομίζω συμφωνούμε – την οικοδόμηση της Ευρώπης με συμμετοχή όλων και, βέβαια, την επαναφορά της στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα