Κατσιφάρας: Η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή εθνική φωνή στη Μεσόγειο

«Η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή εθνική φωνή στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή Περιφερειών στην Διαμεσογειακή επιτροπή της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και αυτή η φωνή γίνεται ακόμα πιο ισχυρή, από την στιγμή που την συγκεκριμένη επιτροπή την ακούν και την σέβονται», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα στην προεδρία της Διαμεσογειακής.

Ο κ. Κατσιφάρας καλεί την χώρα να αξιοποιήσει αυτόν τον σημαντικό θεσμό, που όπως λέει, «έχει πολύ ισχυρό λόγο και βήμα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Μάλιστα, σχετικά με την δυναμική της Διαμεσογειακής επιτροπής, προσθέτει ότι «είναι ένα πολύ κρίσιμο δίκτυο, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, μέσω της υλοποίησης σημαντικών κοινών προγραμμάτων, τα οποία επηρεάζουν το μέλλον όλων των πολιτών».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Απόστολο Κατσιφάρα, «είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν ισχυρό λόγο και μία ισχυρή παρουσία μέσα στο δίκτυο της Μεσογείου, που είναι ένας πυλώνας όλων των περιφερειών της Ευρώπης».

Εξειδικεύοντας τον ρόλο της Διαμεσογειακής, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τέσσερις κυρίαρχοι πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας όπως λέει, «είναι η γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη στη θάλασσα όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μεταφορές, ο τουρισμός -κυρίως ο παράκτιος-, ο πολιτισμός και η περιήγηση, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, τόσο τις εθνικές, όσο και τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».

Ο δεύτερος πυλώνας προτεραιότητας, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, είναι το περιβάλλον, αφού όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε κοινά θέματα με τη διάβρωση των ακτών, αλλά και τις απειλές που δέχονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα στα παράλια και στους αιγιαλούς, όπως επίσης και η έλλειψη ενέργειας».

Ο τρίτος πυλώνας, συνεχίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, είναι το μεταναστευτικό, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, «είναι σε όξυνση και αφορά όλες τις περιφέρειες της Μεσογείου». Εκτιμά ότι «μπορεί να έχει μια περιοδικότητα σήμερα και να είναι πιο έντονο στην Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα επηρεάζονται άμεσα, γι αυτό και έχουμε αναπτύξει πολύ σοβαρές πολιτικές».

Σε αυτό το σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο μία θάλασσα “πάρκινγκ” ψυχών, αλλά την θέλουμε μία θάλασσα του πολιτισμού, των αξιών της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, αλλά και της ανάπτυξης».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την Διαμεσογειακή για το μεταναστευτικό, ο κ. Κατσιφάρας λέει ότι «έχουμε πολύ ισχυρό λόγο και βήμα, έχουμε συναντηθεί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους» θυμίζοντας ότι «το 2015 με πρωτοβουλία της Διαμεσογειακής συναντηθήκαμε με τον τότε πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με επιτρόπους, καθώς και με αξιωματούχους χωρών, ενώ ταυτόχρονα περιφέρειες από την Ισπανία και την Ιταλία ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν όταν είχαμε προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο».

Τέταρτος πυλώνας, όπως λέει ο Απόστολος Κατσιφάρας, είναι η οικονομική συνοχή και εξηγεί: «Επειδή οι μεγάλες ανισότητες έναντι του βορρά είναι στη Μεσόγειο, παίρνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες για την άρση αυτών ανισοτήτων, όπως η ενίσχυση των χωρών της Μεσογείου με περισσότερους πόρους».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «με την Διαμεσογειακή έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο με το οποίο έχουμε φωνή σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες της Μεσογείου, εμπλουτίζουμε τη δουλειά μας και παράλληλα φέρνουμε στο επίκεντρο θέματα πραγματικά καλών πρακτικών, που σε έχουν εντοπιστεί σε άλλες περιοχές, όπως η καινοτομία και η γνώση που μπορούν να περάσουν στην παραγωγική διαδικασία και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα