Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ, όπου πάει, προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους

590_462c069b766841358f4dfc5e99280914Επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 , λέγοντας ότι είναι ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να το απομονώσει.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «έχουμε οριοθετήσει τα θέματα της συζήτησης. Συζητάμε μόνο την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτημα που έχουμε θέσει εμείς και δύο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος».

Όπως είπε «έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή από ειδικούς, όπου τέσσερις έχουμε προτείνει εμείς και τέσσερις η άλλη πλευρά, ώστε να μελετήσουν τις καλές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη. Θα υποβάλουν ένα πόρισμα που το περιμένουμε να είναι έτοιμο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που είναι πιο φιλική στα κοινωνικά δικαιώματα θα σχολιάσει και από εκεί και μετά, ξεκινάμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις».

Στο ερώτημα αν η συζήτηση περί ομαδικών απολύσεων έχει νόημα, ο ίδιος απάντησε ότι «αντανακλά την ιδεοληψία, τη θεολογική αντίληψη που έχει το ΔΝΤ, όπου πάει προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους. Και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ , ο ΣΕΤΕ, έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται για αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων».

Αφού ανέφερε ότι «η ταυτότητα του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτή, είναι ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού», το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως «ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολίτικα κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν».

Ερωτηθείς αν μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συγκροτήσει ένα εθνικό μέτωπο των κομμάτων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

«Αυτονόητο είναι. Το κείμενο που συζητάμε με τους κοινωνικούς εταίρους ακριβώς στο τέλος απευθύνει έκκληση στα κόμματα να υιοθετήσουν αυτές τις κοινωνικές θέσεις ως την κοινή εθνική στρατηγική».

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για αυτούς που έχασαν το ΕΚΑΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα μέτρα που σκοπεύουμε να πάρουμε είναι ακριβώς για να ανακουφίσουμε τους πολύ φτωχούς συμπατριώτες μας μέχρις ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Κοστολογούνται οι προτάσεις, ακριβώς είμαστε στην φάση της κοστολόγησης. Δεν θα τις ανακοινώσω τώρα, στο αμέσως επόμενο διάστημα τις επόμενες 7-10 μέρες πρόκειται να τις ανακοινώσω».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα