Κατρούγκαλος: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα της διαδικασίας που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ’ εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής – κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.

«Εμείς σεβόμαστε τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αρχή. Θέλουμε να συζητηθεί η Συμφωνία αυτή. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση αυτή κι όχι να χάσουμε. Απορώ λοιπόν, ποιοι θέλουν να ματαιώσουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Κι αν αρνηθήκατε την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, κύριοι της ΝΔ, δεν θα θέλατε να υπάρχει τουλάχιστον η συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του κ. Δανέλλη.

Αναφορικά με τα θέματα που επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα