Κατρούγκαλος: Προτεραιότητα στην «Ευρώπη που προστατεύει»

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και η εικόνα της «Ευρώπης που προστατεύει», τόνισε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ και ειδικότερα στην Πολωνία και την Ουγγαρία, καθώς και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και η εικόνα της «Ευρώπης που προστατεύει», τόσο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και την εξίσου αναγκαία κοινωνική διάσταση της ενιαίας αγοράς. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές, τόνισε, δεν απαντούν στο βαθμό που θα έπρεπε στην ανάγκη, η ανάπτυξη να έχει κοινωνικό πρόσημο και να καταπολεμά τις ανισότητες στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών. Ο κοινωνικός αναπροσανατολισμός τους αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την ΕΕ, σημείωσε και επισήμανε στη συνέχεια ότι ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας οι διαβουλεύσεις με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, με την τρίτη μάλιστα μεγαλύτερη συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ των κρατών-μελών. Υποστήριξε δε την άποψη ότι τα συμπεράσματα από τις διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Εξάλλου, στη συζήτηση για το κράτος δικαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, παράλληλα όμως με την προώθηση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Όπως ανέφερε, τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου δείχνουν την αρνητική εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ως προς τα κρίσιμα αυτά ζητήματα. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι, στην πραγματικότητα, φαινόμενα «αντιδημοκρατικού φιλελευθερισμού», προστασία δηλαδή μόνον των οικονομικών δικαιωμάτων, με παραγνώριση των κοινωνικών και της δημοκρατίας, αποτελούν καταλύτη για την ανάδυση των «ανελεύθερων δημοκρατιών». Επανέλαβε την ανάγκη ετήσιας έκθεσης για την προστασία των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στις χώρες της ΕΕ, προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ως προς την εφαρμογή του άρθρου 7 της Συνθήκης στην περίπτωση της Ουγγαρίας, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε την ανάγκη παρουσίας του τελευταίου ενώπιον του Συμβουλίου για να ακουστούν οι απόψεις του.

Όσον αφορά το Brexit, έγινε περιορισμένη συζήτηση ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, με κύριο θέμα την εξασφάλιση της μη ύπαρξης συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τα κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα, όπως αυτά της προστασίας των γεωγραφικών προσδιορισμών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης των κρατών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ιδίως στα κρίσιμα γι’ αυτά ζητήματα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών και Προοδευτικών Υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα