Κατρούγκαλος: Πολιορκητικός κριός της ΝΔ ελάχιστοι επίορκοι δικαστές

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει εργαλειακά τη Δικαιοσύνη με τη συνέργεια ελάχιστων επίορκων δικαστών, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη. Είναι απορίας άξιο πώς με τόσο σαθρό αποδεικτικό υλικό καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση, ελπίζω στο μέλλον να αναθεωρηθεί, είπε ο ίδιος για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.

«Όποιος θέλει να αλλάξει πράγματα, δεν μπορεί να μην προχωρήσει σε συγκρούσεις … γι’ αυτό εκλεγήκαμε. Το θέμα είναι να κερδηθούν και να πάμε μπροστά, να απαλλαγούμε από το σύστημα της διαπλοκής, να έχουμε μία δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα μας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θέμα της Δικαιοσύνης ως πολιορκητικό κριό, για να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ενώ η πολιτική της -από την εποχή που ήταν κυβέρνηση μέχρι και τώρα- ήταν εντελώς διαφορετική στο πεδίο αυτό από αυτή που θέλει να εμφανίσει», προσέθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «όπως είναι το σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ανέκαθεν επέτρεπε το συγχρωτισμό με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και είχε κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα του δικομματισμού και ιδιαίτερα τη ΝΔ. Η μετάβαση ανώτατων δικαστικών απευθείας από την έδρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα της εργαλειακής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης εκ μέρους της ΝΔ. Πρόσφατα ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί και διαρρεύσει στις εφημερίδες. Τι σημαίνει αυτό, παρά ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε δικαστές και τη ΝΔ;».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα έχει δίκιο να πει κανείς ότι αυτά είναι μεμονωμένα φαινόμενα … πράγματι, ελάχιστοι είναι αυτοί οι δικαστές που δέχονται να γίνουν συνεργοί -και άρα επίορκοι- με κόμματα που θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν».
«Το ζήτημα είναι ότι όλα τα σημαντικά δικαιοπολιτικά θέματα, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους, βρίσκουν την ανταπόκρισή τους και στο νομικό επίπεδο. Η Δικαιοσύνη είναι πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης, όχι γιατί οι δικαστές τοποθετούνται νομικά ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση, αλλά γιατί υπάρχει μία προοδευτική και μία συντηρητική ερμηνεία του Δικαίου, ειδικά όταν υπάρχουν σημαντικές συγκρούσεις, ιστορικά πάντα αυτό συνέβαινε … όταν υπάρχει διακύβευμα και η εφαρμογή του νόμου είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας υπολογιστής μόνος του. Ο δικαστής πρέπει να ερμηνεύσει το νόμο και η ερμηνεία έχει πάντοτε χαρακτηριστικά και δικαιοπολιτικής ερμηνείας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σήμερα, «έχουμε μία προσπάθεια της ΝΔ να χρησιμοποιήσει εργαλειακά όσους, ελάχιστους, δικαστές θέλουν να έχουν αυτό το ρόλο … πρόκειται από την άλλη για το ζήτημα του συνολικού προσανατολισμού της Δικαιοσύνης, όπου πάντοτε έχουμε μία σύγκρουση μεταξύ μίας προοδευτικής και μίας συντηρητικής ερμηνείας», κατά τον ίδιο.

«Ελπίζω να αναθεωρηθεί» η απόφαση για την Ηριάννα

Για την απόφαση που αφορά την Ηριάννα, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «όλη αυτή η κριτική που έχει ασκηθεί είναι απόλυτα σωστή … οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να κρίνονται, απλώς όταν η κριτική γίνεται από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, πρέπει να είναι προσεκτική, για να μην δίνεται η εντύπωση ότι πρέπει να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη».
«Επί του προκειμένου, υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι η στάθμιση της ασφάλειας και το άλλο οι ελευθερίες μας. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια και ασφάλεια χωρίς ελευθερία ουσιαστικά δεν αποτελούν επιλογές που κάποιος μπορεί να επιδοκιμάσει. Είναι πράγματι -με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί- απορίας άξιο πώς με τόσο σαθρό αποδεικτικό υλικό και τόσο προφανή υποστήριξη του αντιθέτου, καταλήξαμε στην απόφαση αυτή. Ελπίζω στο μέλλον, να αναθεωρηθεί», κατέληξε.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα