Κατρούγκαλος: Να συνδεθεί η συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό με αυτή για το μέλλον της Ευρώπης

Την ανάγκη να συνδεθεί η συζήτηση για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό με αυτή για το μέλλον της Ευρώπης και την «κοινωνική εμβάθυνση» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντησης των Σοσιαλδημοκρατών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. «Ο εκδημοκρατισμός και η κοινωνική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν τη μόνη οδό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προς την κατεύθυνση.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, παράλληλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά το ποίο εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας, ως του αρχαιότερου μέλους της ΕΕ στην περιοχή, να συνεργαστεί στενά με τη βουλγαρική Προεδρία για την προώθηση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που θα αναλάβει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ως προς την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, ο υπουργός επανέφερε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για τον κοινωνικό επαναπροσανατολισμό της οικονομικής διακυβέρνησης με την καθιέρωση δεσμευτικών δεικτών για τη φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες στο Οικονομικό Εξάμηνο και την προσθήκη νέων πόρων με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως η φορολογία των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών και των γιγάντων του Ιντερνέτ.

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αρμόδιο Βρετανό υπουργό, Ντέιβιντ Ντέιβις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες διαφανείς και αποτελεσματικές λύσεις στην προσπάθεια για τη νέα εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα