Κατρούγκαλος: Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία βγαίνει από μια ιδιαίτερα σκοτεινή οικονομικά περίοδο επτά χρόνων και ανοίγονται νέες προοπτικές για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία.

«Με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το γεγονός ότι θα έχουμε ενάμιση χρόνο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, για να ξετυλίξουμε το συμπιεσμένο οικονομικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, είναι προφανές ότι ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης, που σημαίνει και νέες προοπτικές για την εξωστρέφεια της οικονομίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως «αυτή η στιγμή, να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, σημαδεύει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε νέους τομείς που αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας, όπως οι τομείς των τροφίμων και του φαρμάκου».

Εστιάζοντας στο θέμα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, παρατήρησε, πως κατά τη διάρκεια της κρίσης ενισχύθηκε, αναγνωρίζοντας ωστόσο, πως υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα, που αφορούν τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να υποστηρίξει την εξωστρέφεια αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, σημειώνοντας, ότι είναι ένα έργο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα κοινό πρόσωπο της εξωστρέφειας και τον συντονισμό των δράσεων της οικονομικής διπλωματίας με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων φορέων.

Στο σημείο αυτό, μίλησε για τη σημασία του έργου, αλλά και του ρόλου που διαδραματίζουν τα γραφεία των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Είναι ο βασικός βραχίονας μέσω των οποίων θα υλοποιήσουμε το πλέγμα των δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας, σημείωσε και προσέθεσε πως αναγκαία είναι και η συνεργασία της πολιτείας με τους ιδιωτικούς φορείς.

Γ. Τσίπρας: Το 2017 έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε την πεποίθηση του, πως το 2017 θα είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Αναγνώρισε εξάλλου, ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις δυνατότητές της και τόνισε την ανάγκη υπέρβασής της, για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου και το ξεπέρασμα της κρίσης. «Μόνο υπερβαίνοντας τις παθογένειες και διαμορφώνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο έχει νόημα να γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των υπαρκτών, ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, με πρώτα ανάμεσα σε αυτά, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη γεωγραφική της θέση, τον γεωστρατηγικό της ρόλο, τα σημαντικά γνωστά και πιθανολογούμενα αποθέματα ορυκτού και φυσικού πλούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε πως η μετάβαση δεν θα προκύψει «αυτόματα» με μοναδικό πιλότο τις αγορές, αλλά με σχέδιο, με κίνητρα και κυρίως με συνέργεια και συνεργασία όλων των παραγόντων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) στο άνοιγμα νέων αγορών τα τελευταία δύο χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν. «Από τα ανοίγματα αυτά, ορισμένα καρποφορούν ή μπορούν να καρποφορήσουν, άλλα απέδωσαν μέχρι σήμερα λιγότερα από τα προσδοκώμενα, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των πολιτικών σχέσεων που βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας, της Αιγύπτου, του Ιράν, των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων» σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στον «σημαντικό ρόλο» του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας ΔΟΣ στο πεδίο της ενεργειακής εξωτερικής διπλωματίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επισήμανε, πως στα επόμενα χρόνια διαμορφώνονται δομές και συνθήκες που θα καθορίσουν το δίκτυο και τις ενεργειακές σχέσεις για πολλά ακόμη χρόνια και ότι για την Ελλάδα, αυτό δεν έχει μόνο οικονομική σημασία, αλλά και τεράστια γεωπολιτική.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε αναλυτικός απολογισμός των δράσεων εξωστρέφειας της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών το 2016 και ο προγραμματισμός των δράσεων για το 2017, και δόθηκε ένα περίγραμμα των στόχων και των προτεραιοτήτων της Ελλάδας για την ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών υποδομών.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα