Κατρούγκαλος: Καμία αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ούτε για τη διατήρηση της δεδηλωμένης υπό οποιαδήποτε περίσταση, ούτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναφορικά με το ζήτημα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ.

«Αυτό που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι να τεθεί το ζήτημα των πράγματι διαφορετικών δηλώσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το τελευταίο διάστημα και να ξεκαθαρίσει ότι διατηρεί τις απόψεις για το Μακεδονικό, όπως το ξέραμε, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν πρόκειται να παραπεμφθεί ποτέ στις καλένδες, εξέφρασε την ευχή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης της συμφωνίας και υπογράμμισε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί τη θεωρούμε και αμοιβαία επωφελή και θεωρούμε ότι θα σταθεροποιήσει τη γενικότερη περιοχή των Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν ότι «ουσιαστικά συζητάμε τα ίδια πράγματα», εκτίμησε πως «έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος το τελευταίο διάστημα» και επισήμανε ότι «όσο καθυστερούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, που ξεκάθαρα δεν είναι εθνικό -είναι ευρωπαϊκό-, τόσο διογκώνονται οι φωνές εκείνων που ούτε την Ευρώπη αγαπούν και με το ξενοφοβικό μήνυμά τους μολύνουν γενικότερα τις κοινωνίες».

Αναφορικά με τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «και οι προηγούμενες προσπάθειες της Τουρκίας να προβάλει με έναν τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο τα συμφέροντά της, όπως τα αντιλαμβάνεται, έπεσαν στο κενό και αυτό πρόκειται να συμβεί και τώρα» και πρόσθεσε ότι «η γειτονική χώρα έχει χαρακτηριστικά αναθεωρητισμού, δηλαδή προσπάθειες να αναμορφώσει το διεθνές δίκαιο κατά τα δικά της νοούμενα συμφέροντα, στο DNA της εξωτερικής πολιτικής της».

Για το Brexit, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Εξαιτίας των πολύ μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχουμε ακόμα μπορέσει να φτάσουμε σε μια συμφωνία γιατί ούτε από την αρχή ήταν καθαρή η βρετανική στάση ούτε αυτά που ζητούσε ήταν ρεαλιστικά ούτε και μέχρι σήμερα έχει δείξει την αναγκαία προσαρμοστικότητα ώστε να έχουμε μια συμφωνία. Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μπαρνιέ, ήταν πάντως θετικός, υπό την έννοια ότι δεν έχουμε μεν μια συμφωνία ορατή γι’ αυτή την εβδομάδα αλλά θα προσπαθήσει να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε εκ νέου τη βεβαιότητα ότι «δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ακριβώς επειδή έχω εμπιστοσύνη στην ορθολογικότητα των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά τώρα που δεν είναι άμεσος παράγοντας των συζητήσεων το ΔΝΤ» και εξήγησε: «Στη μεταμνημονιακή περίοδο έχουμε φύγει από καθεστώς διαπραγμάτευσης. Υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, τον προϋπολογισμό μας, κι αυτός υπόκειται σε έναν εκ των υστέρων έλεγχο της Επιτροπής στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα