Κατρούγκαλος: To ισχυρότερο λεκτικό που έχει υιοθετηθεί ποτέ απέναντι στην Τουρκία

«Δεν μπορώ να μη πω ότι το λεκτικό των δηλώσεων στο προσχέδιο, που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθούν, είναι το ισχυρότερο που έχει υιοθετηθεί ποτέ από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία,» είπε στην EURACTIV.com ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καταδικάζει ρητά τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κάνει επίσης ρητή μνεία για την ανάγκη να απελευθερωθούν σύντομα όλοι οι Ευρωπαίοι που κρατούνται στην Τουρκία,» είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

«Εμείς, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, θέλουμε οι σχέσεις μας με την Τουρκία, και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, να είναι σαφείς στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά με αυτονόητο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.»

«Αυτή θα είναι και η ατζέντα της Βάρνας, δηλαδή θα πρέπει να αντιληφθεί πλευρά ότι είναι ακόμη ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο.»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε ότι η Βάρνα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με την Τουρκία.

Ιστορική απόφαση για το Αιγαίο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου και κάνει λόγο για «ιστορική» αναφορά.

«Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα,» αναφέρουν πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλα να ζητηθούν απο Γιούνκερ και Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις απο τη πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα