Κατρούγκαλος για τη συνταγματική αναθεώρηση: Θα προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες

Σε παιχνίδι στρατηγικής μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή μετατρέπεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, στο επίκεντρο της οποίας φαίνεται ότι βρίσκεται η… αποτροπή του 180, δηλαδή, κανένα υπό αναθεώρηση άρθρο να μη λάβει 180 θετικές ψήφους από την παρούσα Βουλή, ώστε να μην μπορεί να περάσει από την επόμενη με 151 βουλευτές.

Την αρχή φαίνεται ότι έκανε η ΝΔ η οποία συμφώνησε να υπερψηφίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου, παρότι οι δικές της είναι διαμετρικά αντίθετες. Φαίνεται ότι η τακτική της ΝΔ «πονήρεψε» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμά ότι στόχος της ΝΔ είναι να περάσει με 180 η έγκριση αναθεώρησης του άρθρου και, στη συνέχεια, αν είναι η ίδια κυβέρνηση, να περάσει τη δική της πρόταση με 151 βουλευτές.

Έτσι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους φέρεται να είπε ότι «η ΝΔ κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Πληροφορίες για τις «ενέργειες» αυτές που αναφέρθηκε ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρουν ότι ενδέχεται στην δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά να απέχουν από το να ψηφίσουν το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συμπληρώσει το απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.

Μόλις οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου έγιναν γνωστές, πηγές της ΝΔ έσπευσαν να σημειώσουν χαρακτηριστικά ότι «η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες…».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα