Κατρούγκαλος: Αισχρό ψέμα πως ο νόμος μου διευκόλυνε την καταβολή αναδρομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση μείωσε τις κύριες συντάξεις, τονίζοντας πως υπήρξε απλώς αναπροσαρμογή των επικουρικών, πράγμα που επέφερε τις μειώσεις.

«Η αλήθεια φαίνεται στην τσέπη των ανθρώπων. Προφανώς έγιναν προσαρμογές στις συντάξεις για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις, αλλά κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν. Αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίσαμε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται» και αποκάλυψε πως «οι συντάξεις τον Αύγουστο του 2018 πράγματι θα αναπροσαρμοστούν».

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις επί του θέματος, αρκούμενος να δηλώσει πως «στο ασφαλιστικό υπάρχουν άδικες ρυθμίσεις, επιδιώκουμε να τις αλλάξουμε και τώρα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς», αλλά από τον Αύγουστο του 2018, όπως είπε, θα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για fake news της ΝΔ όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις εκδόσεις συντάξεων.  «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις», είπε.

«Θα ξαναμοιράσουμε πλεόνασμα στους αδύναμους, όπως κάναμε και θα κάνουμε, το ποσό θα εξαρτηθεί από την υπεραπόδοση και το πόσοι από τις επιλογές που θα κάνουμε», είπε ακόμη, ενώ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει υπερφορολόγηση, είναι αναντίρρητο γεγονός».

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά πρώην βουλευτών ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις» την ερμηνεία ότι νόμος του άνοιξε «παράθυρο» για την καταβολή των αναδρομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, όπως τόνισε, είναι πως η εκτελεστική εξουσία δεν δύναται να μην εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η σχετική διάταξη εισήχθη στο νόμο του για να καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις καταβάλει άμεσα.

Χωρίς να δώσει ιδιαίτερες διευκρινήσεις και επί αυτού του θέματος, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδώσει υπουργική απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα καταβολής μηναίων δόσεων και όχι άμεσης καταβολής του ποσού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα