Κατρούγκαλος:Την Τρίτη ξεκινά η συγκρότηση κοινού μετώπου στα εργασιακά απέναντι στο ΔΝΤ

giorgos-katrougkalos-2Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με κοινή θέση τους δανειστές και στα εργασιακά, όπως έκανε με επιτυχία στο ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας Στο Κόκκινο και τον Απόστολο Λυκεσά. Τρεις φυλές η ΝΔ, δύο σε αταίριαστο γάμο και μία να κοιτάζει, σχολίασε για τις διαφοροποιήσεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδει το kokkino.gr,στο μέτωπο των εργασιακών, που θα ανοίξει το φθινόπωρο, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρία βασικά θέματα, ένα που θέτει η ελληνική πλευρά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δύο που θέτουν οι δανειστές, για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, κυρίως λόγω των επιδιώξεων του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως η φιλολογία για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μπουν καν στο τραπέζι, τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί κοινή θέση της ελληνικής πλευράς σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να απομονωθούν ξανά οι φωνές των δανειστών (και κυρίως του ΔΝΤ), όπως έγινε εφικτό και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση ώστε να υπάρξει ένα ελάχιστο συμφωνίας.

Τρεις φυλές η ΝΔ, δύο σε αταίριαστο γάμο και μία να κοιτάζει

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε με το δικό του τρόπο και την εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, υπό το φως της διαφοροποίησης Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές φυλές, από τις οποίες οι δύο είναι σε έναν αταίριαστο γάμο, ενώ η τρίτη κοιτάζει, όπως είπε.

Από τη μία πλευρά είναι οι ακροδεξιοί, οι προσθήκες από το ΛΑΟΣ και τα «φυντάνια» του Σαμαρά, που συνεργάζονται με το φαινομενικά κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, είναι η παραδοσιακή καραμανλική Δεξιά.

Εν πολλοίς, είναι ξένοι στο ίδιο κόμμα, δεν έχουν δεσμούς και ιδεολογική συγγένεια, εκτίμησε ο κ.Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, που δημιουργεί «ομοσπονδίες» και προέβλεψε ότι με την απλή αναλογική το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

Μεγάλο το πρόβλημα από την «μισοδηλωμένη» απασχόληση

Ο κ.Κατρούγκαλος σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα για την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, που δημοσιοποιήθηκαν από τον ILO, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τον Βασ.Κορκίδη, που χτες μιλώντας Στο Κόκκινο έκανε λόγο για σημαντικό πρόβλημα στην απασχόληση με φαινόμενα «τριγώνικης εργασίας».

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, από το 25% της αδήλωτης εργασίας, εντελώς «μαύρη» είναι μόνο το 15%, καθώς είναι εκτενές το φαινόμενο να εργάζονται κάποιοι πλήρες ωράριο (και υπερωρίες) ενώ είναι δηλωμένοι ως ημιαπασχολούμενοι με 4ωρη εργασία.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν αμοίβονται κανονικά, πρόκειται για μία εργασιακή ζούγκλα που αφορά κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους, πέρα από τη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές που δεν καταβάλλονται.

Ο κ.Κατρούγκαλος σχολιάζοντας το αίτημα Κορκίδη για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ελέγχων, ανέφερε ότι το υπουργείο προωθεί την αντιμετώπιση του φαινομένου με τρεις τρόπους:

  • την ενίσχυση του προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας
  • τη νομοθέτηση αυστηρότερων αλλά και εξορθολογισμένων προστίμων (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) και
  • την ενσωμάτωση στο πλαίσιο των δοκιμασμένων και πετυχημένων πρακτικών που συστήνει ο ILO

ΕΚΑΣ: Το 2018 η λύση με την Εθνική Σύνταξη, αναζητούνται ελαφρύνσεις ως τότε

Ο περιορισμός του ΕΚΑΣ δεν ήταν δική μας απόφαση, μας ήρθε από τη συμφωνία με του δανειστές το περασμένο Καλοκαίρι, υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος, δεν είναι από αυτά που ψηφίσαμε με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο στόχος μας ήταν να βρούμε καλύτερα μέτρα για το μέλλον και το καλύτερο, κατά τον ίδιο, ήταν η εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης, που αποδίδεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΕΚΑΣ.

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι το 2018, οπότε θα ισχύσει το νέο πλαίσιο και αναζητούμε περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη από το 25% στο 10% που αποφασίσαμε.

Οταν το 2018 θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός με την Εθνική Σύνταξη, αυτή θα είναι μεγαλύτερη και οι πρώτοι άμεσα κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα