Κατρούγκαλος:Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης 13ου-14ου μισθού

280315201123_3942Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha,ξεκαθάρισε ότι «Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, δεν ήταν μέσα στο μνημόνιο, πρόκειται για απολύτως κατασκευασμένη είδηση και την κατήγγειλα ως τέτοια. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε διάψευση, παραμένει όμως η “είδηση” στον “αφρό”, σημειώνοντας ότι «ακόμα και ο ΣΕΒ που είχε πει για την ενσωμάτωση, έβγαλε ανακοίνωση χθες ότι ούτε καν το ζητάει».

Παράλληλα,ο υπουργός Εργασίας  τόνισε  «Τώρα που κλείνει η αξιολόγηση και τερματίζεται η αβεβαιότητα, κάποιοι θέλουν να τη συντηρήσουν»ενώ καταλόγισε ευθύνες σε εφημερίδες αλλά και στη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε  πως θα αποκρουστεί η θέση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, τονίζοντας πως δεν το θέλουν ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις. «Για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων οι δανειστές, το ΔΝΤ, έχουν μια ιδεοληψία και εξακολουθούν να τις ζητούν. Προφανώς εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό και το ΔΝΤ εμφανίζεται ξανά απομονωμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.Μετά από τη λαίλαπα της πενταετίας είμαστε η πλέον απορυθμισμένη χώρα της Ευρώπης στα εργασιακά, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να γυρίσουμε πίσω στο κοινωνικό μοντέλο … «εμείς βάλαμε ως κεντρικό ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είχαμε πάνω από 200 κλαδικές συμβάσεις και τώρα έχουμε λιγότερες από 10».

Αναφορικά με  την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. «Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερους ελέγχους και να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Προσπαθήσουμε να εξορθολογίσουμε, επίσης, τη νομοθεσία των προστίμων γιατί τώρα είναι εξοντωτική. Για μία μικρή επιχείρηση, π.χ.,ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Mega ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι. «Έχουμε κάνει τρεις τριμερείς συναντήσεις στο υπ. Εργασίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν με ειλικρίνεια από την εργοδοτική πλευρά. Εκπροσωπήθηκαν (στις τριμερείς) από δικηγόρους. Η στάση τους θα έλεγα ότι αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας» σχολίασε.

Επίσης,αναφορικά μετο θέμα της αδειοδότησης (του Mega) είπε ότι ο νόμος βάζει κάποιες προϋποθέσεις. «Για ποια άδεια μιλάμε, εδώ δεν μπορούν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Πυρσός και το ξενοδοχείο Athens Ledra που έκλεισαν πρόσφατα, ο υπουργός είπε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Η εργασιακή ζούγκλα φτάνει σε αυτά τα έσχατα φαινόμενα».

Παράλληλα,πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κάνει ακόμα ό,τι περιμένει από εμάς ο κόσμος αλλά προσπαθούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω ανώνυμων εταιρειών κρύβουν το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης».

Μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «αλλαγές με συναίνεση». Αναφέρθηκε στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας ότι πρέπει να πάψει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει ειδική μεταχείριση. Έκανε λόγο όμως και για θεσμούς άμεσης δημοκρατίας: «Ο πολίτης να ελέγχει μαζεύοντας υπογραφές π.χ., το λεγόμενο κυρωτικό δημοψήφισμα. Θέλουμε να ξαναδώσουμε δύναμη στον απλό άνθρωπο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα