Κατρούγκαλος:«Θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι»

ikpok,p,Τη βεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις  εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1.

«Μέχρι να έρθει η ανάπτυξη εμείς εγγυόμαστε τις συντάξεις στο επίπεδο που είναι και αναπροσαρμόσαμε το σύστημα, ώστε να το κάνουμε βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης,ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα της εξαίρεσης των βουλευτών από το ασφαλιστικό , διευκρινίζοντας ότι «το ν/σ δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές»,τόνισε δε  πως «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».

«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι «είχαμε τέτοια ελλείμματα, που και να μην υπήρχαν το ΔΝΤ και οι δανειστές» έπρεπε να ρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας πως «θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτα και το μαντιλάκι, σαν εμένα».

“Βασική μου δέσμευση ήταν ότι όλοι θα έχουν ίση μεταχείριση. Όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε έναν ενιαίο φορέα. Στο παρεθλόν υπήρχαν συντάξεις για τις οποίες δεν καταβάλλονταν εισφορές, πλέον δεν δίνονται τέτοιες συντάξεις”δήλωσε ο κ.Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, είπε πως η προσωπική διαφορά διασφαλίζεται παγίως και ανέφερε ότι από το 2018 που θα υπάρξουν αυξήσεις, θα εξισορροπηθούν οι παλαιές και οι νέες συντάξεις.

«Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι κατά 1% του ΑΕΠ μικρότερη και έχουμε να μοιράσουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, αποφασίσαμε να το κάνουμε με δίκαιο τρόπο και ίσους κανόνες», επεσήμανε και τόνισε:

Όσοι είναι οι πιο αδύναμοι, όσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ μέσο μισθολογικό όρο και όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις από πριν. Άνθρωποι με μικρότερο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ και λιγότερα χρόνια ασφάλισης, θα έχουν καλύτερες συντάξεις.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως «θα τα πάρουμε από αυτούς με τη γραβάτακαι το μαντιλάκι, σαν εμένα. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «από το 2022 και μετά ισορροπούμε πλήρως, χωρίς να έχουμε ανάγκη από άλλα μέτρα. Μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μας μελέτες το σύστημα θα είναι βιώσιμο. Αναπροσαρμόζουμε το σύστημα, ώστε να εξισορροπήσει.».

Για τις αναπηρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε:

Ο νόμος περιλαμβάνει τις προβλέψεις του 2010. Επειδή δεν ήταν δίκαιες οι ρυθμίσεις, γιατί ίσχυαν άλλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομεα, θα συνταχθεί νέα πρόταση από μια επιτροπή που θα συμμετέχουν και τα ΑμεΑ. Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε τις νέες ρυθμίσεις για την αναπηρία, μέχρι τότε λέμε ότι ισχύει αυτό που παραλάβαμε.

«Ελλείμματα θα υπάρχουν και στο άμεσο μέλλον γιατί έχουμε μεγάλη ανεργία», σημείωσε επίσης, ενώ όσον αφορά τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, είπε:

Μόλις ανακοινωθούν θα δούμε αν έχει δίκιο ο ΔΝΤ ή εμείς. Το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον, αλλά και αυτά που έχουμε κάνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα