Κατρούγκαλος:Ακόμη και χώρες που δεν ήταν φιλικές δείχνουν πλέον κατανόηση προς την Ελλάδα

Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες για τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αυτή η διαπραγμάτευση όμως είναι διαφορετική από την πρώτη αξιολόγηση, γιατί έχει βελτιωθεί αρκετά υπέρ της Ελλάδας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη, εκτίμησε ο κ.Κατρούγκαλος.

Ορισμένες δυνάμεις για προεκλογικούς λόγους επιδιώκουν «να δώσουν διαπιστευτήρια» σε δεξιές απόψεις που θέλουν την Ευρώπη να γίνεται φρούριο απέναντι στους μετανάστες.

Υπάρχουν επίσης λόγοι που σχετίζονται με την ιδέα που έχουν αυτοί οι κύκλοι για την Ευρώπη, θα προτιμούσαν μία πυρηνική Ευρώπη, μία Ευρωζώνη χωρίς το σύνολο των χωρών που έχει σήμερα αλλά τις αρχικές ιδρύτριες χώρες συν μερικούς δορυφόρους, συνέχισε ο ίδιος.

Οι εκλογικοί λόγοι είναι επίσης ένας παράγοντας για την διστακτικότητα ή και την καθαρή αντίθεση στο να ρυθμιστεί τώρα το ζήτημα του χρέους, προσέθεσε.
Υπάρχουν επομένως μειοψηφικές δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν η διαπραγμάτευση να μην ολοκληρωθεί. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι και το ότι στην Ελλάδα υπάρχει αριστερή κυβέρνηση, ενώ θα ήθελαν παντού στην Ευρώπη να κυριαρχούν δυνάμεις της λιτότητας και του συντηρητισμού. Ήταν ανέκαθεν απέναντι, μαζί με το ΔΝΤ, αυτοί είναι που δεν έχουν επιτρέψει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
Πίσω από τις δυνάμεις αυτές υπάρχει οικονομική ισχύς, αλλά από την άλλη μεριά, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο σύνολο των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ακόμη και σε επίπεδο χωρών που μέχρι τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές απέναντι της Ελλάδας, διαμορφώνεται ένα κλίμα κατανόησης για τις θέσεις μας.
Το γεγονός ότι δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση οφείλεται ακριβώς σε αυτές τις μειοψηφικές αλλά ισχυρές δυνάμεις.
Κανένας σώφρων πολιτικός πάντως δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί μία νέα εστία αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη και τελικά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, προέβλεψε ο κ.Κατρούγκαλος, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν μέχρι τις 26 Ιανουαρίου και το Eurogroup.
Η πολιτική του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν σχετίζεται μόνο με την αντίληψη που έχει για την Ευρώπη και τον εκλογικό κύκλο της Γερμανίας, αλλά και με την πρόθεση να εξασθενίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι όμως σωστό να μιλάει κανείς για τη Γερμανία, καθώς στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο διαπιστώθηκε ότι η καγκελάριος είναι πολιτικός με πολιτικό ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη, όχι της πρόθεσης υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης και προώθησης κάποιου παρόμοιου σχεδίου.
Υπάρχει σημαντική θεσμική ασυμμετρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκφράζεται και με το παράδοξο η Κομισιόν να τάσσεται υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη μικρή ομάδα ισχυρών χωρών στο Eurogroup -που δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ- να μπλοκάρει τις εξελίξεις, συνέχισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της Ελλάδας γίνεται καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης, όχι απλώς επειδή υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τις συμβάσεις εργασίας, αλλά και από πλευράς Δημοκρατίας. Είναι μία δοκιμασία για το προς τα πού θα πάει η Ευρώπη, ανάλογα με την περίπτωσή μας.

Θέμα Δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μιλάει με μία φωνή σε περιπτώσεις όπως το προσφυγικό και οι σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλος. Δημοκρατία σημαίνει να λαμβάνονται αποφάσεις, πιθανώς και με πλειοψηφία όπου επιτρέπεται, αλλά και να εφαρμόζονται. Είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε στο προσφυγικό, δεν έγιναν οι μετεγκαταστάσεις που είχαν αποφασιστεί. Με μονομερείς ενέργειες των χωρών που θέλουν την Ευρώπη-φρούριο έκλεισαν τα σύνορα, υπογράμμισε.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι ότι εάν συνεχίζαμε έτσι, ο καθένας όχι απλώς να κοιτά το εθνικό συμφέρον, αλλά το εθνικό συμφέρον όπως το βλέπουν οι πιο εθνικιστικοί και συντηρητικοί κύκλοι, θα σήμαινε το τέλος της Ευρώπης.

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις νέες συζητήσεις που γίνονται για την τροποποίηση της Συνθήκης  του Δουβλίνου, για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες υποδοχής, θα αρχίσει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση του προβλήματος, εάν και η Τουρκία σεβαστεί την συμφωνία με την ΕΕ για τις προσφυγικές ροές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα