Κατριβάνου: Δεν το διαπραγματευόμαστε, τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο

Η υποδοχή των προσφυγόπουλων από τα camp στα σχολεία των νησιών ήταν θερμότατη κόντρα σε όσα λέγονται και γίνονται, ενώ η ένταξή τους στην εκπαίδευση φέρνει πιο κοντά και τους γονείς, πρόσφυγες και ντόπιους, τόνισε η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της εκπαίδευσης των προσφύγων του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Μετά την Λέρο, την Λέσβο και τη Χίο ακολουθούν Σάμος και Κως και όπως τόνισε η ίδια «δεν το διαπραγματευόμαστε, τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο».

 

Η Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσπάθεια να μπουν πλέον στα σχολεία και τα παιδιά που διαμένουν στα camp. ««Στα πέντε νησιά του Αιγαίου που είναι πύλες εισόδου, τα παιδιά που έμεναν σε διαμερίσματα, στην πόλη, πηγαίνουν εδώ και δύο χρόνια σχολείο, σε πρωϊνές τάξεις. Τα παιδιά των Κέντρων Υποδοχής όμως δεν είχαν πάει. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Παρόλα αυτά, γίνεται, έγινε χτες και στη Χίο και στη Λέσβο. Τα παιδιά από τη ΒΙΑΛ και το Καράτεπε ξεκίνησαν στις απογευματινές τάξεις, 14.00 με 18.00», όπως είπε.

Τόνισε μάλιστα ότι «παρά τα όσα συζητώνται σε σχέση με τα πρόσφατα εξώδικα κτλ., «αυτό που είδαμε ήταν κάτι άλλο, μία θερμότατη υποδοχή των παιδιών από τον κόσμο της Χίου». Είναι αρχή, την πρώτη ημέρα ήταν γύρω στα 40 παιδιά στο Νηπιαγωγείο, 40 στο Δημοτικό, 20 στο Γυμνάσιο. Αυτά θα αυξομειώνονται, καθώς είναι συνεχείς οι μεταφορές των παιδιών στην ενδοχώρα αλλά και η είσοδος νέων. Αυτά τα νέα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, να βγει ατομικό δελτίο μαθητή. Γίνεται η διαδικασία, πάνε σχολείο, αλλά μόλις μπουν στο σχολείο παίρνουν ένα πιστοποιητικό ότι έχουν ξεκινήσει στο δημόσιο σχολείο, ακόμη και με μία εβδομάδα. Αυτό βοηθάει, τόσο στην ελληνική ενδοχώρα όσο και σε άλλη χώρα της ΕΕ».

Το σχολείο είναι το καίριο εργαλείο ένταξης

«Το ουσιαστικό είναι ότι όπως λένε τα ίδια τα παιδιά, “ξεκινάει η ζωή μας”, κοινωνικοποιούνται με τα άλλα παιδιά, αισθάνονται “κανονικά” παιδιά που πάνε σχολείο σαν τα υπόλοιπα, δεν είναι πρόσφυγες, θύματα πολέμου, αλλά παιδιά που πάνε σχολείο, είναι μία άλλη ταυτότητα. Βγαίνουν από το camp που είναι ένας κλειστός χώρος και πάνε στην πόλη, βλέπουν τα άλλα παιδιά … πραγματικά νομίζω ότι το σχολείο είναι καίριο εργαλείο συμπερίληψης και ένταξης», συνέχισε η κ. Κατριβάνου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να έρθουν σε επαφή με τους γονείς των προσφυγόπουλων, «έχω δει στον Ελαιώνα συγκέντρωση γονέων που αρχικά ξεκίνησε να μιλήσει για τα προβλήματα, την υγεία, τα ζητήματα, τους φόβους, δύο χρόνια μετά να καλεί τους γονείς προσφύγων με διερμηνέα για να κάνουν μαζί συνέλευση».

«Δεν το διαπραγματευόμαστε, τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο»

Η Βασιλική Κατριβάνου ανέφερε ότι «πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έβαλε στα σχολεία 8.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και φέτος ακόμη περισσότερα. Κεντρικός στόχος είναι να μπουν στο πρωινό δημόσιο σχολείο, με τάξεις υποδοχής. Δηλαδή την ώρα που τα άλλα παιδιά θα κάνουν ελληνικά, αυτά να υποστηρίζονται με συγκεκριμένα τμήματα ελληνικών, αλλά μετά να γυρίζουν στην τάξη μαζί με τα άλλα παιδιά. Σε κάποια σχολεία λειτουργούν ακόμη προενταξιακά απογευματινά τμήματα, αλλά με στόχο στη συνέχεια να πάνε στα πρωινά. Στα νησιά μέχρι τώρα πήγαιναν τα παιδιά που διέμεναν σε διαμερίσματα, έξω από τα camp. Τώρα θα πηγαίνουν και τα παιδιά των camp με τα προενταξιακά τμήματα».

«Η Λέρος ήδη πάει» και μετά την Χίο και τη Λέσβο «θα ξεκινήσουν Σάμος, Κως … το στοίχημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων κερδίζεται, υπερτερεί το ότι τα παιδιά έχουν γίνει αποδεκτά, πηγαίνουν κανονικά σχολείο. Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς και μετά το στοίχημα είναι πώς κρατάς αυτά τα παιδιά στην τάξη, όχι μόνο πώς τα βάζεις, αλλά και πώς εκπαιδεύεις, επιμορφώνεις και υποστηρίζεις τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που “΄’εβαλαν πλάτη”, το στήριξαν με την ψυχή τους, το μεράκι τους, καινοτόμησαν, πέτυχαν, τους ανήκει ένα μεγάλο “μπράβο”».

«Δεν το διαπραγματευόμαστε, τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο», κατέληξε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα