Κατεπείγουσα ερώτηση προς Μογκερίνι για Τουρκία από ευρωβουλευτές ΚΚΕ

Ποια είναι η τοποθέτηση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα Φεντερίκας Μογκερίνι, ως προς τις “συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους”, ζητούν να μάθουν με κατεπείγουσα ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Οι Σ. Ζαριανόπουλος και Κ. Παπαδάκης αναφέρονται “στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα”.

Το συμβάν “αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης της ΑΟΖ του Κυπριακού κράτους”, τονίζουν στο κείμενο.

Αναφέρονται επίσης στις “προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι επανειλημμένα αμφισβητούν τα κατοχυρωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια, το Αιγαίο, και την ίδια τη Συνθήκη της Λοζάνης”.

Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι “το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη”.

Καταλήγοντας οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, διαπιστώνουν ότι “το γεγονός ότι με παρούσες τις ΕυρωΝΑΤΟικες δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα