Καταστολή στη Ζιμπάμπουε: Παιδιά φυλακισμένα και εγκλωβισμένα σε κέντρα κράτησης

Νεαροί κρατούνται μετά από διαδηλώσεις και αντιμετωπίζονται ως  «εχθροί του κράτους», εν μέσω προειδοποιήσεων για επιστροφή στη δικτατορία.
Από τον John Sparks, ανταποκριτή του Sky News στην Αφρική
Λίγο πριν  τις οκτώ το πρωί τα σαραβαλιασμένα φορτηγά των φυλακών ξεφορτώνουν το νεανικό φορτίο τους στο κεντρικό δικαστήριο της Harare.
Οι κρατούμενοι είναι ταλαιπωρημένοι, αποπροσανατολισμένοι και δείχνουν να βρίσκονται εκτός τόπου, αλλά η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ισχυρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εχθροί του κράτους.
Κατηγορούνται ότι διαδήλωσαν, λεηλάτησαν ή διατάραξαν την ειρήνη, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που ξέσπασαν,μετά την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων την περασμένη εβδομάδα.


Οι «Δικηγόροι της Ζιμπάμπουε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ένας οργανισμός που παρέχει δικηγόρους στους κατηγορούμενους, δήλωσε στο SkyNews ότι στην περιοχή της Harare συνελήφθησαν και κρατούνται 650 άνθρωποι.
Η αστυνομία και ο στρατός σαρώνουν τα πυκνοκατοικημένα προάστια της πόλης.
Οι συγγενείς των κρατουμένων περιμένουν στην ουρά στο γερασμένο δικαστικό μέγαρο, η πλειοψηφία τους όμως είναι απίθανο να μπορέσει να βρει μία θέση, καθώς οι αίθουσες δεν έχουν σχεδιαστεί για μαζικές δίκες.
Μίλησα σε μια γυναίκα που περίμενε, την Anastasia Simisi.
«Ο γιος και ο σύζυγός μου συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ήρθαν, τους άρπαξαν και τους έβαλαν σ’ ένα φορτηγό, χωρίς να πουν τίποτα», είπε.
Λίγα λεπτά αργότερα, μια γλυκομίλητη γυναίκα, η JoyceSabanda σταμάτησε για να μιλήσουμε.
Μου είπε ότι η εγγονή της, η Cynthia, είχε φυλακιστεί.
«Είναι 16 χρονών. Την άρπαξαν από το σπίτι, μπήκαν μέσα την χτύπησαν και την έβαλαν σ’ ένα όχημα».
Η Cynthia είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα δικαστήρια τώρα τα δικάζουν ως ενήλικες.
Συναντήσαμε τον δικηγόρο Job Sikhala, ο οποίος εκπροσωπεί 18 ανήλικους στο δικαστήριο, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά γι’ αυτούς.
Οι δικαστές έχουν διαταχθεί από την κυβέρνηση να τους καταδικάσουν, είπε.
Πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου έχει πεταχτεί από το παράθυρο. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι δίκες αποδεικνύει ότι το κράτος δικαίου έχει ανατραπεί».
«Μερικά από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο ως πειστήρια δεν είναι μόνο γελοία αλλά απολύτως συγκλονιστικά».
«Ζούμε κάτω από μια δικτατορία.Σε όλο τον κόσμο έλεγαν ότι ο (πρώην πρόεδρος Robert) Μουγκάμπε ήταν δικτάτορας, ο σημερινός δικτάτορας όμως είναι χειρότερος».
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή μας στο δικαστήριο, επισκεφθήκαμε την κυρία Sabanda σε ένα από τα προάστια της Harare. Η 73χρονη γυναίκα μας ξενάγησε στο σπίτι της.
Οι στρατιώτες είχαν κλωτσήσει τις πόρτες και είχαν σπάσει τα έπιπλα.
«Αυτή ήταν η πρώτη πόρτα που άνοιξαν με κλωτσιές», είπε καθώς καθάριζε ένα χώρο για να καθίσουμε στο μικρό σαλόνι της.
Συναντήσαμε επίσης την εγγονή της, την Cynthia, που απελευθερώθηκε με εγγύηση, μετά την κατάρρευση της στη φυλακή.
Η κ. Sabanda κούνησε το κεφάλι της με δυσπιστία.
Είπε: «Είναι οδυνηρό, με πονάει ότι η αστυνομία μπορεί να αρπάξει ένα τόσο μικρό παιδί και να το κτυπήσει με τον τρόπο που το έκαναν. Την χτύπησαν στα στήθη, με πονάει».
Η Cynthia είπε ότι όλη η εμπειρία ήταν τρομακτική.
«Με άρπαξαν. Προετοιμαζόμουν για να πάω στο σχολείο.Φοβόμουν στη φυλακή. Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη δεν έφαγα τίποτα. Δεν μας έδωσαν φαγητό εκεί», είπε.
Αυτό που την ανησυχούσε ιδιαίτερα, όπως είπε, ήταν ότι δεν πήγαινε στο σχολείο.
Η Cynthia δήλωσε: «Πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να πάω στο σχολείο. Τα παιδιά της ηλικίας μου πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά εγώ είμαι καθημερινά στο δικαστήριο. Δικαστήριο, δικαστήριο, δικαστήριο. Υποτίθεται ότι πηγαίνω στο σχολείο».
Ήταν δύο τρομακτικές εβδομάδες για τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς και όλοι εδώ φοβούνται τις Αρχές.
Ο αστυνομικός σταθμός της κοινότητας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, μοιάζει πια με στρατιωτική βάση, ενώ οι κανόνες δεν φαίνεται να ισχύουν γι’ αυτούς.
Πηγή: Sky News

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα