Κατανόηση ζητεί ο Ν. Τόσκας από τους πολίτες για την επίσκεψη Ομπάμα

astunomikos-eipe-ton-upourgo-n-toska-mparmpa-w_hr

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισε απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον για την αυριανή επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία. Όμως, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αλλάζει τον σχεδιασμό της αστυνόμευσης, με πιο ευέλικτες δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας.

Την καταννόηση των πολιτών ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ταλαιπωρία, αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Νοεμβρίου, λόγω των δρακόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον για την αυριανή επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία. Όμως, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αλλάζει τον σχεδιασμό της αστυνόμευσης, με πιο ευέλικτες δυναμεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι πάνω απο 4.000 Έλληνες αστυνομικοί, μαζί με τους Αμερικανούς που θα συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα, θα σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας σε όλες τις διαδρομές και τους χώρους που θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Για τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις το επόμενο τριήμερο, λόγω της της επίσκεψης του κ. Ομπάμα και της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι υπάρξει ωριμότητα από πλευράς πολιτών. Πρόσθεσε, δε, ότι θα τηρηθούν οι κανόνες της αστυνομίας και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείρηση για κανέναν.

   Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργου Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, έμειναν μόνο λίγες ώρες μέχρι την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα. Είναι έτοιμη η Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στην πρόκληση, που, ομολογουμένως, έχει πολλές παραμέτρους, καθώς η επίσκεψη, εκτός των άλλων, συμπίπτει και με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου;

Απ:

Πράγματι, μεγάλη πρόκληση με πολλούς συνδυασμούς, αφού περιλαμβάνει και την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και τις εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη. Η αστυνομία λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί στην αποστολή. Όλες οι παράμετροι και οι σχεδιασμοί εξετάζονται. Όπως γίνεται σε κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη μεγάλης χώρας. Και εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις και πάντα, βέβαια, έχουμε την ευελιξία σε ό,τι φεύγει από τον σχεδιασμό να το αντιμετωπίζουμε όταν χρειάζεται, κρατάμε και τις εφεδρίες μας.

Ερώτηση: Τις τελευταίες τρεις ημέρες, κύριε υπουργέ, έχουμε κάποια περιστατικά, που φαντάζομαι σας έχουνε απασχολήσει σε σχέση με την ασφάλεια του κ. Ομπάμα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά και οι ανακοινώσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που προτρέπουν ανοιχτά τους συντρόφους τους σε βίαιες ενέργειες. Πόσο σας ανησυχούν αυτά, έχουν αλλάξει τα γεγονότα αυτά το πρόγραμμα του Προέδρου ή σε κάτι το σχεδιασμό των μέτρων, γενικότερα, από την Ελληνική Αστυνομία;

Απ:

Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλες τις προκλήσεις υπόψη μας, όλους τους κινδύνους υπόψη μας. Οι διάφορες επιστολές που στάλθηκαν, περισσότερο, βέβαια, εκτιμώ, είναι για εσωτερική χρήση και για λόγους εντυπώσεων στους δικούς τους κύκλους. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε και αυτές τις περιπτώσεις υπόψη μας, έγινε και το περιστατικό έξω από τη γαλλική πρεσβεία, δεν το συνδέουμε με την επίσκεψη, περισσότερο αφορά την ασφάλεια του κέντρου σε διαρκή βάση, παρά την ίδια την επίσκεψη, με την οποία δεν συνδέεται, έτσι κι αλλιώς. Ούτε από πλευράς αυτών που προκαλούν τα όποια προβλήματα συνδέεται, ούτε από καμιά πλευρά, νομίζω ότι θα είναι ασφαλές το περιβάλλον για την επίσκεψη, απόλυτα ασφαλές. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, πρέπει, όμως, κάτι να γίνει για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας και εκεί έχουμε πάρει και θα πάρουμε και άλλα μέτρα στο επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει πάντα σκλήρυνση και αύξηση μέτρων, σημαίνει σωστά ευέλικτα μέτρα, πιο προσεκτικά, μέτρα κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Ερώτηση: Όταν λέτε ότι έχετε πάρει κάποια μέτρα, μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο;

Απ:

Ξεφεύγουμε τώρα από την επίσκεψη Ομπάμα και πάμε στα μέτρα διαρκούς ισχύος στο κέντρο, με πιο ευέλικτα τμήματα, με μοτοσυκλετιστές, να το κάνω πιο συγκεκριμένα, που να παρατηρούν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο κέντρο, όσο είναι δυνατόν αυτό, προεξοφλούμε τις αλλαγές, ούτε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές. Όμως, μια και αναφερθήκατε στην αλλαγή, έτσι γράφτηκε στην αλλαγή στην Πνύκα, δεν είναι αλλαγή γιατί δεν είχε σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα. Ξέρετε, όταν γίνονται αλλαγές σε κάποιο πρόγραμμα, δεν είναι πάντα τα θέματα ασφαλείας που παίζουν κυρίαρχο ρόλο, μπορούν να παίζουν άλλοι παράγοντες, από τον καιρό μέχρι τη χωρητικότητα του χώρου. Πρόκειται να γίνει μία ομιλία, ας μη βιαζόμαστε να κινδυνολογήσουμε ότι κάτι δεν πήγε καλά και άλλαξε ο χώρος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξετάζονται από πολλές πλευρές.

Ερώτηση: Για τα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου πόσοι αστυνομικοί θα συμμετάσχουν, πόσοι Αμερικανοί πράκτορες και άνδρες ασφαλείας έχουν έρθει στην Ελλάδα και τι να περιμένουμε; Θα είναι η Αθήνα μία αποκλεισμένη πόλη, απαγορευμένη στους πολίτες της;

Απ:

Στην όλη πορεία του Αμερικανού προέδρου, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο, τους χώρους ομιλίας κ.λπ., θα χρησιμοποιηθούν γύρω στους 4.000 αστυνομικοί, Έλληνες αστυνομικοί, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών αστυνομικών. Από εκεί και πέρα υπάρχει πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές με συνεχείς συσκέψεις και αναγνωρίσεις των χώρων. Η επιδίωξή μας είναι να μη δώσουμε την εντύπωση ότι η Αθήνα έγινε περίκλειστη πόλη και απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών. Βέβαια, θα ταλαιπωρηθεί λίγο ο κόσμος αύριο και μεθαύριο, θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα κοιτάξουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι, απόλυτα απαραίτητοι.

Ερώτηση: Στους πολίτες τι έχετε να πείτε γι’ αυτές τις ημέρες;

Απ:

Οι πολίτες, όπως σας είπα, στο κέντρο θα ταλαιπωρηθούν κάποιες ώρες. Δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλογιζόμαστε και το όφελος που υπάρχει στη χώρα όταν γίνεται μία τέτοια επίσκεψη και ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν για την επίσκεψη αυτή, θα έλεγα ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν. Δεν μπορεί, όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, ότι και να πιστεύει, να διαδηλώνει δίπλα στον επισκέπτη και κάποιοι κανόνες θα πρέπει να ακουστούν και να υλοποιούνται.

Ερώτηση: Κλείνοντας, κύριε υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε κάτι και για τα μέτρα του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη. Κάτι λέτε για 7.5000 αστυνομικούς, και επειδή υπάρχει μία ιδιαιτερότητα φέτος και κάποιοι αναρωτιούνται, σε περίπτωση που γίνουν επεισόδια, για παράδειγμα στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από κάποιους που παρασφρίσουν, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τι θα κάνετε, πώς έχετε σκοπό να τα αντιμετωπίσετε;

Απ:

Οι εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη έρχονται, βέβαια, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα και αυτό δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στην αστυνομία, στις Αρχές, όμως, πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφραστεί με ωριμότητα η έκφραση και η αντίρρηση και η διαμαρτυρία, και η αστυνομία, από την πλευρά της, θα δείξει, επίσης, ωριμότητα. Είδαμε και πέρυσι στα επεισόδια, παρότι είμαστε νέοι σε αυτές τις θέσεις, επιβλήθηκαν κανόνες στην αστυνομία, και η αστυνομία με τη σειρά της εφάρμοσε τους κανόνες αυτούς με απόλυτα ακριβή τρόπο, υπήρξε σεβασμός στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, που διαδήλωναν και το ίδιο θα γίνει και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχουμε και την εμπειρία την περυσινή τώρα. Από εδώ και πέρα κανένα μπλοκ δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν μπορεί να ασφαλίζει η αστυνομία συγκεκριμένα μπλοκ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα